Ισραήλ: Έτοιμο για αντίποινα κατά του Ιράν πριν τις αμερικανικές εκλογές – Οι πιθανοί στόχοι


Το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα να πραγματοποιήσει επίθεση κατά του Ιράν, με στόχους που φαίνεται πως έχουν ήδη καθοριστεί. Το ενδεχόμενο μιας επιθετικής κίνησης έχει αυξήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να είναι ενήμερες για τα ισραηλινά σχέδια, χωρίς όμως να γνωρίζουν λεπτομερώς τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πηγές, το Ισραήλ σκοπεύει να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζοντας πως τα χτυπήματα θα είναι ακριβή και στοχευμένα.

Ισραήλ: Οι στρατιωτικοί στόχοι και η προετοιμασία για την επίθεση

Τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν καταλήξει σε λίστα στόχων που περιλαμβάνουν βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και συστήματα πυραυλικής άμυνας. Σημαντικό μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ είναι να αποφύγει να στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις και να πυροδοτήσει επιπλέον συγκρούσεις. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει το Ισραήλ να αποφύγει ένα χτύπημα στις πυρηνικές υποδομές του Ιράν, για να μην κλιμακωθεί η κρίση περαιτέρω.



Ο ρόλος των ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα

Οι ΗΠΑ διατηρούν μια προσεκτική στάση, έχοντας ζητήσει από το Ισραήλ να λάβει σοβαρά υπόψη την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να προσφέρει ανακούφιση, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν την ανάγκη συντονισμού για την αποτροπή περαιτέρω έντασης στην περιοχή. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν τονίσει πως η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ θα εξαρτηθεί από την τήρηση των ανθρωπιστικών δεσμεύσεων.

Αντίδραση του Ιράν και πιθανή κλιμάκωση

Από την πλευρά του Ιράν, οι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τις δυνατότητες του Ισραήλ να πλήξει σοβαρά το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Παράλληλα, έχουν προειδοποιήσει πως θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε επίθεση, με την Τεχεράνη να διαμηνύει ότι η αντεπίθεσή τους θα προκαλέσει μεγάλες συνέπειες για το Ισραήλ.

Η στρατηγική στο Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον Λίβανο, με στόχο κυρίως τις υποδομές της Χεζμπολάχ. Πρόσφατα, εντοπίστηκαν ρωσικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας σε βάσεις της οργάνωσης, προκαλώντας ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε στρατιωτικούς στόχους στη νότια πλευρά του Λιβάνου, με την Χεζμπολάχ να ανταποκρίνεται με ρουκέτες προς τον βόρειο Ισραήλ.

Να υπογραμμισθεί πως η ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν τις αμερικανικές εκλογές, με στόχο να περιορίσει τη δυνατότητα του Ιράν να απαντήσει άμεσα. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης να παραμένει ανησυχητικά πιθανό.

Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν τις εξελίξεις, καθώς η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, επιδιώκοντας έναν ευρύτερο διάλογο για αποκλιμάκωση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ