Σύνοδος Κορυφής: Διχασμός και εντάσεις για το μεταναστευτικό


Σύνοδος Κορυφής: Η μετανάστευση επανέρχεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η αύξηση των ροών και η κλιμάκωση των συγκρούσεων σε Μέση Ανατολή και Αφρική εντείνουν το πρόβλημα, δημιουργώντας πίεση στις εσωτερικές πολιτικές σκηνές. Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών επιβαρύνονται από την πολιτική άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων σε χώρες όπως η Γερμανία, που επιδιώκουν σκληρότερα μέτρα.

Διχασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες καλείται να επιλύσει τις διαφορές και να καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση. Ωστόσο, τα διαφορετικά προβλήματα και προτεραιότητες των χωρών μελών, όπως της Γερμανίας, της Ελλάδας, και της Ιταλίας, δυσχεραίνουν τη διαδικασία. Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία συνεχίζουν να μπλοκάρουν κοινές αποφάσεις, αρνούμενες να αποδεχτούν τους νέους κανόνες ασύλου που επιβάλλουν τη φιλοξενία μεταναστών​.



Οι ελληνικές θέσεις

Η Ελλάδα, με εκπρόσωπο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ζητώντας παράλληλα αυξημένη χρηματοδότηση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, όπως η επέκταση του φράκτη στον Έβρο, και την αποτελεσματική επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Η ελληνική πλευρά προκρίνει επίσης την ανάγκη για συμφωνίες με τρίτες χώρες, ώστε να εξασφαλιστούν οι επιστροφές μεταναστών.

Πιέσεις για ευρωπαϊκή λύση

Ο Μητσοτάκης επιμένει πως μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να είναι βιώσιμη, απορρίπτοντας διμερείς συμφωνίες όπως αυτή της Ιταλίας με την Αλβανία, οι οποίες θεωρούνται ανεπαρκείς. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας και της επιτήρησης των συνόρων, όπως και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών​.

Παρά τις πιέσεις από χώρες όπως η Γερμανία για κλείσιμο του θέματος, δεν αναμένεται να υπάρξει οριστική συμφωνία, ενώ ενδέχεται το ζήτημα να παραπεμφθεί σε μελλοντική Σύνοδο. Η Αθήνα ωστόσο, εκφράζει ικανοποίηση για την ενίσχυση των θέσεων που αφορούν την υποστήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, και την προστασία των εξωτερικών συνόρων​.

Να υπογραμμισθεί πως η Ελλάδα ποντάρει σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, αν και οι προοπτικές για άμεση συμφωνία παραμένουν περιορισμένες​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ