Πώς θα μπαίνουμε στα Μέσα – Η αλήθεια για το χάρτινο εισιτήριο


Αλλάζει το μοντέλο εισόδου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Mε αέρα ευρωπαϊκό θα μετακινούνται σε λίγους μήνες οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, αφού θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ανέπαφων πληρωμών. Με τη νέα αυτή υπηρεσία, η ελληνική πρωτεύουσα εντάσσεται στη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων όπως το Λονδίνο, η Μαδρίτη και το Μιλάνο, που δίνουν τη ευκαιρία στους επιβάτες να μετακινούνται με ασφαλή και άνετο τρόπο.

Ουσιαστικά, με τις ανέπαφες πληρωμές ο επιβάτης θα μπορεί να πληρώνει απευθείας μέσω της τραπεζικής του κάρτας είτε σε πλαστική μορφή είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο με λειτουργία NFC (Apple Pay wallet ń Google Pay wallet). Δηλαδή, δεν θα απαιτείται η προμήθεια των χάρτινων εισιτηρίων ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card, αφού εισιτήριο θα είναι η ίδια η τραπεζική του κάρτα! Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο επιβάτης είναι να πλησιάζει την κάρτα ή το κινητό του στον ειδικό αναγνώστη των επικυρωτικών μηχανημάτων. Εξάλλου, η συγκεκριμένη λειτουργία έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε ο επιβάτης να χρεώνεται με το φθηνότερο οικονομικό πακέτο ανάλογα με τη χρήση που κάνει. Αν για παράδειγμα κάνει πέντε διαδρομές, θα χρεώνεται με το σχετικό πακέτο των 5,70 ευρώ αντί για 6 ευρώ που θα του κόστιζαν 5 μονά εισιτήρια του 1,20 ευρώ.

Σημειώνεται πως το σύστημα των ανέπαφων πληρωμών, που αναμένεται να φέρει επανάσταση στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη καλωσορίζοντας μια νέα εποχή, λειτουργεί ήδη πιλοτικά στις λεωφορειακές γραμμές «Express» του αεροδρομίου της Αθήνας. Στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, θα τεθεί σε κανονική λειτουργία σε τρόλεϊ, μετρό, τραμ και αστικά λεωφορεία. Μάλιστα, πραγματοποιούνται συζητήσεις για την εφαρμογή του συστήματος των ανέπαφων πληρωμών και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι το νέο σύστημα δεν θα καταργήσει τα παραδοσιακά χάρτινα εισιτήρια ATH.ENA Ticket και την ΑΤΗ.ΕΝΑ Card, που θα συνεχίσουν να διατίθενται και να λειτουργούν στα επικυρωτικά μηχανήματα.

Την ίδια στιγμή, στη γενικότερη αναβάθμιση των συγκοινωνιών έρχεται να συμβάλει και η ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων που εξυπηρετούν τους πολίτες της Αττικής, με 35 ολοκαίνουργια οχήματα αντιρυπαντικής τεχνολογίας. Τα νέα αυτά λεωφορεία θα εκτελούν δρομολόγια σε 11 γραμμές που εξυπηρετούν τους Δήμους Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Κηφισιάς, Διονύσου, Μαραθώνα και Ωρωπού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των οχημάτων που εξυπηρετούν περιαστικές γραμμές σε 110.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ