To επετειακό 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται τον Νοέμβριο
To επετειακό 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται τον Νοέμβριο, και ανάμεσα στο πλήθος των εκπαιδευτικών του δράσεων, οργανώνει δύο μοναδικά σεμινάρια, ένα για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ και ένα για την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μην χάσετε τις προθεσμίες. Δηλώσεις συμμετοχής έως 25 Οκτωβρίου 2024.
Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα λάβει χώρα από τις 22 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024, ενώ στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, το Φεστιβάλ θα συνεχίσει με την προβολή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Kalamata short docs festival. Με επίκεντρο την Καλαμάτα, μέρος του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες 13 πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως η Πάτρα, η Τρίπολη, η Σπάρτη, το Γύθειο, το Ναύπλιο, η Αμαλιάδα, η Μονεμβασιά, το Λεωνίδιο, το Ξυλόκαστρο, η Ακράτα, η Δημητσάνα, η Στυμφαλία και τα Φιλιατρά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
Το Φεστιβάλ αγκαλιάζει για άλλη μια φορά τις σύγχρονες εκφάνσεις της Τέχνης του κινηματογράφου προσκαλώντας φοιτητές/τριες, κινηματογραφιστές και ερασιτέχνες σινεφίλ να συμμετέχουν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Δημιουργία Μικρών Ταινιών με Αξιοποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης» (24-27/11). Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) εξελίσσεται καθημερινά σε μείζον πεδίο ενασχόλησης έχοντας συνεπώς σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των διαφόρων μορφών τέχνης, καθώς και της διδακτικής αυτών τόσο στην τυπική όσο και στην άτυπη εκπαίδευση. Η ορθή χρήση της ΤΝ, λοιπόν, όπως προκύπτει και από το υπό συνεχή ανανέωση σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, ανάγεται σε σημαντικό εργαλείο δημιουργίας, ανακάλυψης προσωπικών δεξιοτήτων, ασφαλώς και διεκδίκησης θέσεων εργασίας με αξιοσημείωτες προοπτικές εντός αλλά και εκτός της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας τεσσάρων ημερών, επιμελείται ο Καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης (Αναλογικές και Ψηφιακές Τεχνολογίες Διαδραστικών Πολυμέσων, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.
Παράλληλα το Φεστιβάλ οργανώνει το εξειδικευμένο σεμινάριο “Crafting True Narratives: Mastering the Documentary”, ένα πολυδιάστατο και εντατικό εργαστήριο διάρκειας 6 ημερών που στοχεύει να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 28 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη σκηνοθεσία, το σενάριο, την κινηματογράφηση, την ηχογράφηση και το μοντάζ ενός ντοκιμαντέρ.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να αφηγούνται ιστορίες που βασίζονται στην πραγματικότητα, να ερευνούν βαθύτερα τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και να αναπτύσσουν μια δημιουργική προσέγγιση στη σύνθεση και παρουσίαση των ντοκιμαντέρ τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτικά εργαστήρια, θεωρητικά μαθήματα και ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και την παραγωγή μικρού μήκους ταινιών ντοκιμαντέρ, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν στο τέλος του σεμιναρίου.
Διδάσκουν ο Ιάκωβος Παναγόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου), ο Mark Bond (Ανώτερος Λέκτορας στο Bournemouth University του Ηνωμένου Βασιλείου, η Rebecca Bond (σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ και προγραμμάτων επικαιρότητας για κανάλια όπως το BBC, το Channel 4, και το CNN) και ο Απόστολος Λουφόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στη σύνθεση ήχου)
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες και για τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στο https://peloponnisosdocfestival.com/