Εντάσεις και διχασμός στην ΕΕ για το μεταναστευτικό – Κρίσιμη η επερχόμενη σύνοδος κορυφής


Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να φέρει το μεταναστευτικό στο προσκήνιο, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Αν και πρόσφατα υπογράφηκε το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, το οποίο θεωρείται «ιστορικό» από την Κομισιόν, οι εντάσεις δεν έχουν κοπάσει. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και οι διαφωνίες για το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο ενισχύουν τις αντιπαραθέσεις.

Πιέσεις στη ζώνη Σένγκεν

Η επαναφορά συνοριακών ελέγχων από τη Γερμανία για έξι μήνες, με στόχο την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, προκάλεσε αντιδράσεις από γειτονικές χώρες. Κάποιες θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα οδηγούν σε ένα «κλείσιμο» των συνόρων και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη Ζώνη Σένγκεν. Παρά τις ανησυχίες, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Λένα Ντιπόν υποστήριξε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι επιτρέπονται υπό όρους, αν και αναγνώρισε ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός από τη γερμανική κυβέρνηση ήταν ελλιπής. Από την άλλη πλευρά, η κριτική από τον συμπροεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν, είναι σφοδρή, καθώς θεωρεί ότι οι έλεγχοι αυτοί υπονομεύουν τη λειτουργία του Σένγκεν​.

Διχασμός στην ΕΕ: Η Ολλανδία και η Ουγγαρία αμφισβητούν το σύμφωνο

Περαιτέρω ένταση έχει προκαλέσει το αίτημα της Ολλανδίας και της Ουγγαρίας για εξαίρεση από το κοινό μεταναστευτικό πλαίσιο. Η Ουγγαρία, υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν, καθώς και η Ολλανδία, με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Γκέερτ Βίλντερς, έχουν ζητήσει ένα «opt-out» από την κοινή πολιτική. Αυτή η κίνηση προκαλεί αντιδράσεις, με την ευρωβουλευτή Μπίργκιτ Σίπελ να τονίζει ότι η εξαίρεση από την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου δεν είναι δυνατή χωρίς ομοφωνία από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Να υπογραμμισθεί πως η ένταση μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στο μεταναστευτικό. Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν μπλοκάρει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων λόγω της διαφωνίας τους με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς υποστηρίζουν ότι οι πόροι που τους διατίθενται είναι ανεπαρκείς. Αυτή η κατάσταση επιβαρύνει την πολιτική συζήτηση και ενισχύει τον διχασμό.

Τέλος, να σημειωθεί πως οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών-μελών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, σε συνδυασμό με την επαναφορά συνοριακών ελέγχων και την απαίτηση για εξαίρεση από την κοινή πολιτική, δημιουργούν ένα τεταμένο κλίμα που μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στη συνοχή της Ένωσης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ