Πάστα Φλώρα: Το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων


Η πάστα Φλώρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, που συχνά μας ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Πρόκειται για μια απλή αλλά γεμάτη γεύση τάρτα, που συνδυάζει την αφράτη και βουτυρένια ζύμη με την πλούσια, φρουτώδη γεύση της μαρμελάδας. Στην Ελλάδα συνήθως χρησιμοποιούμε μαρμελάδα βερίκοκο ή φράουλα, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε με τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας. Είναι τέλειο γλυκό για τον καφέ ή το τσάι και κατάλληλο για κάθε στιγμή της ημέρας.

Συνταγή για πάστα Φλώρα

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 βανίλια (εκχύλισμα ή σε σκόνη)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 300-400 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή της αρεσκείας σας

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία ζύμης:
    • Σε ένα μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
    • Προσθέστε τους κρόκους, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού, και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    • Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking powder και προσθέστε τα στο μείγμα, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
    • Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  2. Συναρμολόγηση:
    • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
    • Ανοίξτε τα 3/4 της ζύμης και τοποθετήστε τη σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας, πιέζοντας καλά για να καλύψετε τον πάτο και τα τοιχώματα.
    • Απλώστε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη.
  3. Δημιουργία διακόσμησης:
    • Από την υπόλοιπη ζύμη, κόψτε λωρίδες και τοποθετήστε τις διαγώνια πάνω από τη μαρμελάδα για να δημιουργήσετε ένα καρό σχήμα.
  4. Ψήσιμο:
    • Ψήστε την πάστα Φλώρα για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
    • Αφήστε την να κρυώσει πριν την κόψετε και σερβίρετε.

Απολαύστε την πάστα Φλώρα με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι!

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ