Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης στο ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος»


Τα αδικήματα που διερευνώνται

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Στυλιανή Γιαϊλόγλου.

Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα εφημερίδας που κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο, ενώ μάλιστα παρατίθενται και φωτογραφίες παιδιών σε κακή κατάσταση.

Όπως αναφέρει το voria.gr, η εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή και κατά εξακολούθηση, της παράνομης βίας σε βάρος ανηλίκων και κατά αδύναμων ατόμων κατά συρροή και κατά εξακολούθηση και της παραβίασης υγειονομικού κανονισμού.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που θα διεξαχθεί από το τμήμα ασφαλείας Πυλαίας-Χορτιάτη θα ζητηθεί να εξεταστεί ο δίσκος αποθήκευσης των αρχείων που περιέχονται στο δημοσίευμα, να καταθέσουν γονείς, κηδεμόνες ή δικαστικοί συμπαραστάτες των παιδιών αλλά και να γίνουν έλεγχοι από υγειονομική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο κέντρο είχε χάσει τη ζωή του ένας 21χρονος τον Νοέμβριο του 2021 και η δίκη αυτής της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης, με κατηγορούμενο έναν 57χρονο φροντιστή ο οποίος φέρεται ότι χτύπησε στο κεφάλι τον νεαρό.

Για τον θάνατο του νέου έχουν παραπεμφθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο 18 εργαζόμενοι και πρώην στελέχη του ιδρύματος για τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων, οι οποίοι κατηγορούνται για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, δια παραλείψεως κατά συρροή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ