Τα σουτζουκάκια Σμυρνέικα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Χαρακτηρίζονται από τα αρώματα του κύμινου και την πλούσια σάλτσα ντομάτας που τα συνοδεύει. Συνήθως σερβίρονται με ρύζι ή πουρέ.
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα με ρύζι – Υλικά
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 φέτα ψωμί (χωρίς κόρα)
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 αυγό
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. αλεύρι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία: Σε ένα μπολ, μουλιάστε το ψωμί σε λίγο νερό και στη συνέχεια στραγγίξτε το καλά. Ανακατέψτε το με τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώστε καλά το μείγμα και πλάστε τα σουτζουκάκια σε μακρόστενα σχήματα.
- Τηγάνισμα: Αλευρώστε τα σουτζουκάκια και τηγανίστε τα σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε την ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, τη ζάχαρη και το κρασί. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
- Συνδυασμός: Βάλτε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και αφήστε τα να σιγομαγειρευτούν για άλλα 15-20 λεπτά, ώστε να απορροφήσουν όλα τα αρώματα.
Σερβίρετε τα σουτζουκάκια με ρύζι ή πουρέ και απολαύστε!
Tip: Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, αφήστε τα σουτζουκάκια να μαριναριστούν με το κύμινο και τα μπαχαρικά για τουλάχιστον μία ώρα πριν το μαγείρεμα.