ΣΥΡΙΖΑ: Σε σταυροδρόμι εσωτερικών συγκρούσεων και πολιτικής επιβίωσης


Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας του, με εσωκομματικές συγκρούσεις που έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ιδίως μετά τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Οι «87» του Τσίπρα και οι Κασσελακικοί

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με την υποστήριξη της ομάδας των «87» που αποτελείται από πιστούς του Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε τον αποκλεισμό του Κασσελάκη, πυροδοτώντας αντιδράσεις από την πλευρά των υποστηρικτών του. Οι «87» φαίνεται πως στοχεύουν στην προστασία της επιρροής τους στο κόμμα, ελέγχοντας το ταμείο και τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως θα επιχειρήσουν ακόμα και την αναβολή του Συνεδρίου εάν διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις εξελίξεις​.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και το συνέδριο

Ο Κασσελάκης, που θεωρεί την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αντικαταστατική, βασίζεται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλέπει ότι μόνο το Συνέδριο μπορεί να επικυρώσει τις υποψηφιότητες. Έχει δηλώσει πως η φωνή του θα ακουστεί στο Συνέδριο και όχι σε «σταλινικές διαδικασίες» που περιορίζουν την ελευθερία των υποψηφίων​.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και η ομάδα Τσίπρα ίσως προσπαθήσει να αναβάλει το Συνέδριο για να αποτρέψει ενδεχόμενα επεισόδια ή ακόμα και εισβολές από υποστηρικτές του Κασσελάκη​.

Σενάρια για το μέλλον περιλαμβάνουν την προκήρυξη εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, την πρόταση υποψηφιότητας άλλου υποστηρικτή του ή ακόμα και την πιθανότητα διάσπασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όλες οι επιλογές δείχνουν δύσκολες και επικίνδυνες για τη συνοχή του κόμματος​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ