Κέρκυρα: Οι εκβιασμοί, οι εκδικητικοί έλεγχοι & οι διάλογοι «φωτιά» που καίνε τους εφοριακούς


Πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς συγκλονίζει την Κέρκυρα, όπου συνελήφθησαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο υποδιευθυντής της τοπικής ΔΟΥ, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος της οργάνωσης, κατηγορείται ότι διέπραττε εκβιασμούς, χρηματισμούς και παράνομες ενέργειες, εκμεταλλευόμενος τη θέση του.

Η ηγετική θέση και οι εκβιασμοί

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας είχε κεντρικό ρόλο στη σπείρα. Καθόριζε τα ποσά που απαιτούσαν από επιχειρηματίες ως “ανταλλάγματα” για την αποφυγή ελέγχων, ενώ ο ίδιος είχε αλαζονική συμπεριφορά και απειλούσε συναδέλφους και λογιστές για να εξασφαλίσει την απόκρυψη των παρανομιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό σε παραθαλάσσιο κατάστημα, όπου εξοργίστηκε επειδή του ζητήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό και στη συνέχεια επέβαλε επιτόπιο έλεγχο, καταγράφοντας παραβάσεις​.

Παράνομες πρακτικές και συνεργοί

Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν αποκαλύπτουν τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος. Ο υποδιευθυντής έδινε εντολές στους συνεργούς του, μεταξύ των οποίων και ελεγκτές της εφορίας, για επιλεκτικούς ελέγχους και δωροληψίες. Στην οργάνωση συμμετείχαν συνολικά τέσσερις εφοριακοί και ένας λογιστής, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και άλλων προσώπων. Στο σπίτι ενός εκ των κατηγορουμένων βρέθηκε κρύπτη με 7.450 ευρώ, που εκτιμάται ότι προέρχονταν από τις παράνομες δραστηριότητες​.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από πολυετείς έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ, και οδήγησε στην παύση των εμπλεκομένων από τα καθήκοντά τους. Σήμερα, οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για σοβαρά αδικήματα, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η εκβίαση και η παράβαση καθήκοντος, ενώ δεν αποκλείονται περαιτέρω συλλήψεις και αποκαλύψεις​.



Στρατηγικές κινήσεις και εκβιασμοί

Αποκαλυπτικοί είναι και οι διάλογοι του φερόμενου αρχηγού της οργάνωσης, που κατέγραψαν οι αρχές. Σε μια συνομιλία με ελεγκτή, εξηγεί πώς θα μπορούσε να “κλείσει” υποθέσεις και να παρακάμψει ελέγχους σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα μεγάλα ποσά χρημάτων. Ορισμένοι έλεγχοι γίνονταν για να επιβληθούν πρόστιμα εκδικητικά, όπως στην περίπτωση του παραθαλάσσιου καταστήματος​.

Η «καυτή» συνομιλία του φερόμενου αρχηγού με τον ελεγκτή

Ενδεικτική είναι η συνομιλία του φερόμενου αρχηγού, με τον συλληφθέντα ελεγκτή,  με τον οποίο είχε και φιλικές σχέσεις, κατά την διάρκεια της οποίας περιέγραφε τα όσα είχε πει σε λογιστή. Σε αυτήν, του αναφέρει:

«Αν ακουστεί οτιδήποτε, λέω, και με εκθέσεις, δύο είναι οι επιπτώσεις. Πρώτη επίπτωση, λέω, να του βάλω (σ.σ. στον πελάτη του), εντολή τα επόμενα χρόνια που ναι ο έλεγχος για όλα, θα τα ελέγξω. Η δεύτερη επίπτωση, του λέω, δεν θα ξαναπεράσεις την πόρτα της Εφορίας, έχεις κοπεί σαν λογιστής, τελείωσες. Αν εγγυηθείς και δεν ισχύσει, ξέχασε την Εφορία του λέω. Ξηγημένα».



Ο εν λόγω ελεγκτής ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μεταξύ άλλων ασχολούνταν και με τους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις, στους οποίους πήγαινε στοχευμένα, μετά από εντολές του υποδιευθυντή της εφορίας, όπως στην παραπάνω περίπτωση.

Διάλογοι που σοκάρουν

Οι διάλογοι μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν κυνικοί.

Υποδιευθυντής: Πρέπει να δρομολογήσουμε σιγά σιγά τις υποθέσεις μας. Θύμισέ μου… ποιος είναι ο λογιστής αυτού του μ***; Ο Β….;

Ελεγκτής: Τον …μ’ αυτόν μιλάει.

Υποδιευθυντής: Κάνε μια συζήτηση. Να του πει, αν θέλεις να απαλλαγείς χρονικά τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε. Ξέρεις κάτι, ινκόγκνιτο, πες του, βγαίνουν τα προγράμματα για το ποιοι θα ελεγχθούν ανά κύμα. Μπορούμε να βάλουμε άλλες υποθέσεις μπροστά από σένα και να παραγραφεί η υπόθεση σου.

Στο σπίτι του ελεγκτή εφοριακού εντοπίστηκε η κρύπτη, στο κούφωμα πόρτας, μέσα στην οποία είχε κρύψει 7.450 ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι προέρχονται από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης.



Σε συνομιλία του με τον υποδιευθυντή γίνεται φανερό πως εκβίαζαν επιχειρηματίες και λογιστές.

Υποδιευθυντής: Αν ακουστεί οτιδήποτε, λέω, και με εκθέσεις, δύο είναι οι επιπτώσεις. Πρώτη επίπτωση, λέω, να του βάλω (σ.σ. στον πελάτη του λογιστή), εντολή τα επόμενα χρόνια που ναι ο έλεγχος για όλα, θα τα ελέγξω. Η δεύτερη επίπτωση, δεν θα ξαναπεράσεις την πόρτα της Εφορίας, έχεις κοπεί σαν λογιστής, τελείωσες. Ξηγημένα.

Παύθηκαν από τα καθήκοντά τους

Χθες δόθηκε εντολή παύσης των εμπλεκομένων εφοριακών από τα καθήκοντά τους και ξεκίνησε η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε δυνητική αργία.

Τουλάχιστον 10 περιπτώσεις εκβιασμών έχουν αποκαλυφθεί από το Μάιο. Ένας ακόμη εφοριακός κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και τρεις πολίτες για δωροδοκία υπαλλήλου.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχαν από την ΑΑΔΕ, έκαναν έρευνες στο νησί της Κέρκυρας για να ρίξουν φως στην δράση αυτού του κυκλώματος επίορκων εφοριακών.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται περιστατικό όπου ο υποδιευθυντής της Εφορίας, πήγε σε εστιατόριο και όταν κλήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό, εξοργίστηκε και έστειλε άλλα μέλη του κυκλώματος να κάνουν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμο στην επιχείρηση.

Αποκαλυπτικοί είναι οι μεταξύ τους διάλογοι ενώ είναι χαρακτηριστικές οι συμβουλές του «εγκεφάλου» του κυκλώματος στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με το πώς να μην γίνουν αντιληπτοί από την αστυνομία.

Υπάλληλος της ΔΟΥ μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε «αλαζονική» τη συμπεριφορά του υποδιευθυντή που κατηγορείται ως εγκέφαλος του κυκλώματος. Όπως υποστήριξε, «είχε αρνητική προδιάθεση απέναντι στο προσωπικό».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ