Πώς το drone της Χεζμπολάχ «ξεγέλασε» τον Iron Dome και χτύπησε την ισραηλινή στρατιωτική βάση


Ιρανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν τη δική τους διάσταση αυτού του «ελιγμού» και πώς κατάφεραν τα drones αυτοκτονίας της Χεζμπολάχ να διαπεράσουν την ισραηλινή αεράμυνα

Οι έρευνες του ισραηλινού στρατού για το πώς κατάφερε το drone της Χεζμπολάχ να «ξεγελάσει» τον Iron Dome, είναι σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά το θανατηφόρο χτύπημα στο στρατόπεδο εκπαίδευσης για την Ταξιαρχία Γκολάνι στη Μπινιαμίνα, νότια της Χάιφα.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν τη δική τους διάσταση αυτού του «ελιγμού» και πώς κατάφεραν τα drones αυτοκτονίας της Χεζμπολάχ, που πετούσαν «πάνω από 80 χιλιόμετρα χωρίς αναχαίτιση», να διεισδύσουν σε πολλαπλά στρώματα ισραηλινών στρατιωτικών συστημάτων, φτάνοντας στο στρατόπεδο.

Σε δήλωση που εξέδωσε η αίθουσα επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ μετά την επίθεση, το λιβανέζικο κίνημα επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε διάφορους στόχους στις περιοχές Ναχαρίγια και Άκα για να εκτρέψει τα «ραντάρ αεράμυνας του Ισραήλ».

Ταυτόχρονα, ανέπτυξε σμήνη drones -κάποια που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά- προς πολλαπλές τοποθεσίες στην Άκα και τη Χάιφα στα κατεχόμενα εδάφη.

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, οι αδιάκοπες επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος είχαν διευρύνει τη λίστα στόχων της για να συμπεριλάβει τη “Χάιφα και πέρα”, εκτός από το Kiryat Shmona, τη Metulla και άλλους οικισμούς κατά μήκος των λιβανικών συνόρων.

Μετά την επιχείρηση, την πιο θανατηφόρα για τον ισραηλινό στρατό εδώ και αρκετούς μήνες, η Χεζμπολάχ επανέλαβε την προειδοποίησή της, δηλώνοντας ότι τα σπίτια εποίκων που χρησιμοποιούνται ως «σημεία συγκέντρωσης Ισραηλινών στρατιωτών» και οι ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται σε γειτονιές οικισμών αποτελούν «στόχους» για την ομάδα.

Όπως αναλύουν ιρανικά ΜΜΕ, η επιχείρηση της Κυριακής έδειξε την ικανότητα της Χεζμπολάχ να παραβεί τον πολυδιαφημισμένο Iron Dome του ισραηλινού καθεστώτος και να χτυπήσει τον προκαθορισμένο στόχο της – μια κίνηση που πολλοί περιέγραψαν ως απλώς την κορυφή του παγόβουνου.

Η επίθεση στο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας Γκολάνι ήταν μόνο μία από τις δεκάδες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, υπογραμμίζοντας την τακτική φόρμουλα της Χεζμπολάχ για να συντρίψει τον πολυδιαφημισμένο Σιδηρό Θόλο του Ισραήλ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ εκτέλεσε περίπλοκες επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας βολέ ρουκετών, σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βλήματα πυροβολικού εναντίον συγκεντρώσεων ισραηλινών στρατευμάτων, στρατώνων και βάσεων σε τοποθεσίες όπως Khallet Warda, Al-Labouneh, Hounin, Kfar Kila, Manara, Tsnobar, Zarit, Misgav Am και Tira Carmel.

Το μεγάλο εύρος στόχων, σε συνδυασμό με την ευελιξία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τις απρόβλεπτες διαδρομές πτήσης, έχει καταστήσει το Iron Dome του Ισραήλ και άλλα στρατιωτικά συστήματα σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά.

Την ίδια μέρα, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ εξαπέλυσε επίσης δύο επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ζωτικής σημασίας ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες στη Χάιφα, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη συνέργεια στον Άξονα της Αντίστασης.

Η δήλωση της Χεζμπολάχ μετά την επιχείρηση υπογράμμισε τις επιχειρησιακές και μυστικές της ικανότητες απέναντι στην πολυδιαφημισμένη στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ. Το κίνημα αποκάλυψε ότι η επίθεση διεξήχθη χρησιμοποιώντας «πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από drones Hudhud για ευαίσθητους σιωνιστικούς στρατιωτικούς στόχους και ζωτικές εγκαταστάσεις στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», περιγράφοντας συγκεκριμένα τη Μπινιαμίνα ως «μια τοποθεσία άγνωστη σε πολλούς εποίκους».

Συγκεκριμένα, αυτή η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις δολοφονίες ηγετών της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε ότι το κίνημα αντίστασης του Λιβάνου παραμένει σταθερά σε τροχιά.

Η σημασία της βάσης Binyamina για το ισραηλινό καθεστώς

  • Γεωγραφική τοποθεσία : Η κεντρική θέση της Binyamina μεταξύ Τελ Αβίβ και Χάιφα την καθιστά κρίσιμη περιοχή για την ταχεία κινητοποίηση του ισραηλινού στρατού. Η γειτνίασή του με μεγάλες οδούς μεταφορών ενισχύει την υλικοτεχνική αποτελεσματικότητα του καθεστώτος.
  • Επιθετικότητα στο βόρειο μέτωπο : Η Ταξιαρχία Γκολάνι είναι μια από τις ελίτ μονάδες πεζικού του Ισραήλ που πραγματοποιεί τις περισσότερες από τις επιθέσεις, λειτουργώντας ως ζωτικός επιχειρησιακός κόμβος για το καθεστώς.
  • Εκπαίδευση και ετοιμότητα : Η βάση είναι κρίσιμη για την εκπαίδευση και την προετοιμασία των στρατευμάτων για χερσαία εισβολή, ειδικά σε δύσκολα εδάφη όπως τα Υψίπεδα του Γκολάν.
  • Elite μονάδα : Η Ταξιαρχία Golani είναι γνωστή για την αποτελεσματικότητά της και θεωρείται μία από τις κορυφαίες δυνάμεις πεζικού του ισραηλινού καθεστώτος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ