Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διαμορφώθηκε την Πέμπτη (14/03/2019) η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Έντονη ήταν η συζήτηση αναφορικά – κυρίως – με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό, χαρακτηριστικά, να κατηγορεί τη ΝΔ πως με την πρότασή της καθιστά τον ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «παιχνίδια με το Σύνταγμα». «Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» είπε και συνέχισε: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κρίσιμη ειδικά τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που επιβλήθηκε μετά τη χρεοκοπία του 2010».
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» και υπογράμμισε πως το πολιτικό σύστημα που κυβέρνηση επί 40 χρόνια είχε πολλές ευκαιρίες να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις «και δεν το τόλμησε».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε την ευκαιρία να προτείνουμε, να θεραπεύσουμε ατέλειες και δυσλειτουργίες».
«Προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία της αναθεώρησης, να δημιουργήσουν προσκόμματα», είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Εν αντιθέσει με την κυβέρνηση που εκτίμησε ότι είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από αυτή τη δραματική εμπειρία των μνημονίων –απ’ αυτή την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που της επιβλήθηκε μετά τη χρεοκοπία του 2010».
«Μια κατάσταση στην οποία οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν οριστικά τον Αύγουστο του 2018», είπε ο ίδιος.
«Θα ήθελα να επιμείνω στη γενική φιλοσοφία της πρότασής μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει αναπτυχθεί στο έδαφος των ερωτημάτων που έθεσε η κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι προτείνονται οι μεταρρυθμίσεις «που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων». Αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά και στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως επεσήμανε, κεντρικό ερώτημα στην πολιτική συζήτηση αυτή ήταν εάν τελικά πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα πρέπει ο ΠτΔ να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμη και με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.
«Εμείς, όμως, εδώ επιθυμούμε -και ορθώς- να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από πιθανή διάλυση της Βουλής». Άρα, συνέχισε, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος μηχανισμός “εκβιασμού” της συναίνεσης και αυτό επιχειρεί η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά μόνο αν αυτές δεν ευδοκιμήσουν, σε διάρκεια έξι μηνών, να οδηγούμαστε σε απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής.
Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ, σημείωσε.
Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα
Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τους τόνους στη συζήτηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ολέθριες προτάσεις για το Σύνταγμα ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κατέθεσε καμία πρόταση για σημαντικά ζητήματα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον.
Υπογράμμισε δε πως «ακόμη και ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε ως ένα κομματικό εργαλείο».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμπιέσει τη συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και να καταθέσει μια πρόταση αποτελούμενη από 23 σελίδες με επικίνδυνες διατάξεις και βερμπαλισμούς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που εμείς χαρακτηρίζουμε ολέθριες, όπως η απλή αναλογική και οι ανά εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και βέβαια αχρείαστες διατυπώσεις για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Καμία πρόταση από την Κυβέρνηση για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σύγχρονη Παιδεία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ίδια ώρα, ο «γαλάζιος» πρόεδρος υπογράμμισε πως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια «μεγάλη χαμένη ευκαιρία» ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του που «η συζήτηση αυτή γίνεται με τα έδρανα της Βουλής να είναι άδεια».
«Πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές και γενναίες παρεμβάσεις στο Σύνταγμά μας για να δρομολογήσουμε τη φυγή στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
«Οι εκλογές είναι “δημοψήφισμα” για την κυβέρνηση»
Κατά τα λοιπά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «και η αναθεώρηση του Συντάγματος έπεσε θύμα των φαρσοκωμωδιών του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επανέλαβε πως οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
«Και η διαδικασία της αναθεώρησης έπεσε θύμα των σκοπιμοτήτων και των φαρσοκωμωδιών του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί χρησιμοποιήθηκε ως μέσο υπονόμευσης προσπάθειας του θεσμικού εκσυγχρονισμού. Η Συνταγματική Αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μια συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα, ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και καταλήγει σε ΣΥΡΙΖΑ μαζί με κάποιους πρόθυμους. Έχετε γίνει κυβέρνηση κουρελού, με αποτέλεσμα άλλοι βουλευτές από άλλα κόμματα να έχουν ξεκινήσει. Άλλοι την ξεκίνησαν την αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν. Αυτός είναι ο ορισμός της κυβέρνησης κουρελού», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Κάνατε αρχικά σκέψεις για συνταγματικό δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, ακολουθήσατε διαδικασία εξπρές και τελικά επιχειρήσατε αντισυνταγματική απόπειρα δέσμευσης της επόμενης Βουλής. Διαρκής ο πολιτικός και θεσμικός σας ευτελισμός», πρόσθεσε.
«Αλλά η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και σε μερικές εβδομάδες έχουμε εκλογές, που ο λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Στις 26 Μαΐου όλοι οι Έλληνες θα κρίνουν αυτά που έχουν βιώσει αυτή την τετραετία και μια νέα εθνική πληγή που ανοίξατε (βλ. Συμφωνία Πρεσπών)», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Η κάλπη της 26ης Μαΐου θα είναι μια ευκαιρία για να μιλήσουν οι πολίτες με τη δική τους φωνή».
«Επί τέσσερα χρόνια δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή της χώρας και γίνεστε όλο και χειρότεροι. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης η κυβέρνηση απεργάζεται αλλαγές για να βολευτούν στα ψηφοδέλτια οι βουλευτές που νοίκιασε για μια θέση, τάζει και διορίζει μπας και συγκρατήσει μερικές ψήφους. Η ατμόσφαρια στη χώρα είναι αξαιρετικά βαριά. Λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές συνεχίζετε να λέτε ψέματα κ. Τσίπρα. Εκείνος που έκοψε συντάξεις και ΕΚΑΣ, μιλά για αντιλαϊκά μέτρα που ούτε εξαγγείλαμε, ούτε θα εφαρμόσουμε. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και δεν αλλάζει με ύβρεις και ψέματα. Ομαλή πολιτική ζωή δεν υπάρχει χωρίς σύγχρονο δημοκρατικό καταστατικό χάρτη. Αγνοώντας τις επείγουσες ανάγκες της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει κυνικά αναθεώρηση που στρεβλώνεται για να υπηρετήσει σκοπιμότητες! Δεν πρόκειται απλά για χαμένη ευκαιρία, αλλά σοβαρό ιστορικό σφάλμα», τόνισε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ.