Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει φωνή στα ζώα του μουσείου Κέιμπριτζ – Τι θα έλεγε μια κατσαρίδα αν μιλούσε;


Το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ εγκαινιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα όπου εκθέματα, όπως σκελετοί ντόντο και φάλαινας, καθώς και ταριχευμένα ζώα όπως κόκκινος πάντα και κατσαρίδα, αποκτούν «φωνή» μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τα ζώα μέσω κινητών τηλεφώνων, ρωτώντας για τη ζωή τους και τα προβλήματα της βιοποικιλότητας. Η τεχνολογία προσαρμόζει τη γλώσσα ανά ηλικία, ενώ τα ζώα μιλούν σε πάνω από 20 γλώσσες. Στόχος είναι η ενίσχυση της σχέσης των ανθρώπων με τη φύση και η ευαισθητοποίηση για την κρίση της βιοποικιλότητας.

Το έργο υλοποιήθηκε από την εταιρεία Nature Perspectives, η οποία χρησιμοποιεί AI για να ενισχύσει τη σύνδεση των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο. Κάθε έκθεμα έχει «τροφοδοτηθεί» με πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο ζούσε, το είδος που εκπροσωπεί, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε στο μουσείο. Η τεχνολογία επιτρέπει στα εκθέματα να προσαρμόζουν τη γλώσσα και τον τόνο τους ανάλογα με την ηλικία του συνομιλητή, και μπορούν να επικοινωνούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Ο Τζακ Άσμπι, βοηθός διευθυντής του μουσείου, δήλωσε ότι το έργο αυτό είναι ένα από τα πρώτα που προσπαθεί να δώσει στα ζώα φωνή, επιδιώκοντας να αλλάξει τη δημόσια αντίληψη γι’ αυτά. Ένα παράδειγμα είναι η κατσαρίδα, για την οποία προσπαθούν να δουν αν οι άνθρωποι θα την αντιληφθούν διαφορετικά όταν της δοθεί η δυνατότητα να μιλήσει.

Τα ζώα προσκαλούν τους επισκέπτες να τους ρωτήσουν οτιδήποτε θέλουν, ενώ προτείνονται ερωτήσεις, όπως «Πες μου για τη ζωή στον ωκεανό», στην περίπτωση του σκελετού φάλαινας. Οι συνομιλίες αυτές θα αναλυθούν για να κατανοηθεί καλύτερα τι είδους πληροφορίες ενδιαφέρουν τους επισκέπτες.

Μερικά από τα εκθέματα εκφράζουν και «προσωπικές» απόψεις για τη ζωή τους. Το ενδημικό πουλί ντόντο, για παράδειγμα, ένα από τα πιο πλήρη δείγματα στον κόσμο, εξηγεί τη διατροφή του στο νησί του Μαυρίκιου και τη λειτουργία του ράμφους του, ενώ απαντά και στην ερώτηση αν πρέπει οι άνθρωποι να επιχειρήσουν να αναβιώσουν το είδος του μέσω κλωνοποίησης.

Ο σκελετός της φάλαινας απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με διάσημους ανθρώπους που μπορεί να είχε συναντήσει στη ζωή του, εξηγώντας ότι, αν και δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ανθρώπους όπως τους αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι, πιστεύει ότι οποιοσδήποτε αισθάνεται δέος για τον σκελετό της φάλαινας και έχει σεβασμό για τον φυσικό κόσμο, είναι ένα άτομο σημαντικό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ