Εφιάλτης η λειψυδρία: «Στεγνώνουν» τα νησιά, τα όριά της πλησιάζει η Αττική


Λειψυδρία: Εφιαλτική η κατάσταση σε ολόκληρη την Ελλάδα – Τα βυθισμένα χωριά βγαίνουν και πάλι στο φως

Τα βυθισμένα χωριά βγαίνουν στο… φως, στα νησιά το νερό στερεύει και η Αττική όλο και πλησιάζει τα όριά της.

Μπορεί να ήμαστε εν μέσω φθινοπώρου ωστόσο το καλοκαίρι, η ζέστη και η ανομβρία επιμένουν με την λειψυδρία να συνεχίζει να απειλεί τη χώρα μας. Δήμαρχοι της Κρήτης αλλά και ελαιοπαραγωγοί που βλέπουν τα δέντρα τους φορτωμένα με στεγνούς καρπούς και σκέτα κουκούτσια ελιάς εκπέμπουν SOS.

Στο νησί της Νάξου, η 15η γιορτή πατάτας η διεξαγωγή της οποίας είχε τεθεί σε κίνδυνο λόγω έλλειψης προϊόντος μετατράπηκε σε «δρώμενο αγωνίας» για το μέλλον των καλλιεργητών του νησιού. Πρόεδροι των ενώσεων αλλά και συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο νησί των Κυκλάδων και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας ξηρασίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Απογευματινής» το νερό λιγοστεύει με γοργούς ρυθμούς στην Αττική καθώς τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες από το εξωτερικό μοιράζονται το νερό της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ υπήρχαν 623.315.000 κ.μ. νερού από 637.512.000 κ.μ. που υπήρχαν την πρώτη ημέρα του μήνα, που σημαίνει πρακτικά ότι μέσα σε δέκα ημέρες οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και οι επισκέπτες κατανάλωσαν 14.197.000 κυβικά μέτρα. Πριν από ακριβώς έναν χρόνο τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ ανέρχονταν σε 923.504.000 κυβικά μέτρα.

Υποχώρησε και άλλο η στάθμη του Μόρνου

Η στάθμη του Μόρνου φαίνεται να έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 35 μέτρα μέσα σε δύο χρόνια, αποκαλύπτοντας τα μισογκρεμισμένα κτίσματα του βυθισμένου χωριού Κάλλιο. Ο Εύηνος που από το μεγαλύτερο υψόμετρο τροφοδοτεί τον Μόρνο στο μέλλον θα εξαρτάται από το νερό της λίμνης των Κρεμαστών που θα ταξιδεύει μέσω ενός υδάτινου δρόμου μέχρι 192χλμ μέχρι τον δεύτερο ταμιευτήρα πόσιμου νερού για την Αττική, όπως είναι το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ και του υπουργείου Ενέργειας. Ήδη πάντως έχει προκαλέσει ανησυχία η ανάδυση του οικισμού Καλαθέικα στη Ναύπακτο που βυθίστηκε μετά την κατασκευή του φράγματος στον Άγιο Δημήτριο, στον άνω ρου του Ευήνου ποταμού.

«Κόκκινη γραμμή» για τους επιστήμονες, οι επόμενοι τρεις μήνες. Αν δεν βρέξει τα δύσκολα είναι μπροστά. Όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος: «Δεν ξεκινήσαμε καλά». Ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε επίσης πως «είχαμε μεγάλα ύψη βροχής την προηγούμενη εβδομάδα., περιορισμένες όμως στα δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Όμως δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου στα ανατολικά τμήματα, στα νησιά και την Αττική. Τo επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να είναι το ίδιο ξηρό. Έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι μέχρι και τον Νοέμβριο, το φθινόπωρο θα είναι άνυδρο. Θέλουμε βροχές και χιόνια τον χειμώνα που έρχεται. Αν δεν έχουμε το σοβαρό πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε ήδη από τις τελευταίες ημέρες της Άνοιξης».

Με πληροφορίες από την Απογευματινή


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ