Εισφορά Αλληλεγγύης: Μειώνεται το 2025 για 180.000 συνταξιούχους – Παραδείγματα


Πλησιάζει ο «κόφτης» στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για χιλιάδες συνταξιούχους

Τέσσερις νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένονται έως το τέλος του έτους από το υπουργείο Εργασίας, με πρώτη την επιβολή «κόφτη» στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης μόνο για 180.000 συνταξιούχους που βρίσκονται στην πρώτη κλίμακα κρατήσεων του 3% για συντάξεις από 1.401 έως 1.699 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Απογευματινή:

  • Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα προβλέπεται «κόφτης» στις συντάξεις της 1ης κλίμακας ώστε η αύξηση του 2,5% να μην τις μειώνει, εφόσον μπαίνουν ή κινούνται στην κλίμακα των 1.400 – 1.600 ευρώ. Για παράδειγμα:
  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.690 ευρώ, λαμβάνοντας αύξηση 2,5% το 2025, περιμένει η σύνταξή του να αυξηθεί στα 1.732 ευρώ. Όμως, με την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας 6%, όχι μόνο η αύξησή του μηδενίζεται, αλλά το ποσό που θα λάβει είναι 1.628 ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ λιγότερα από όσα έπαιρνε τον προηγούμενο χρόνο.
  • Αύξηση συντάξεων: Μαζί με την τροπολογία για την ΕΑΣ, αναμένεται να κατατεθεί και η τροπολογία αύξηση των συντάξεων από 2,2% έως 2,5% για περισσότερους από 2.000.000 συνταξιούχους. Το τελικό ποσοστό της αύξησης αναμένεται να «κλειδώσει» στο τέλος Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι τελικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
  • Μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μέσα στον Νοέμβριο θα αλλάξει και ο νόμος για τις αυξήσεις μισθών και τον προσδιορισμό του κατώτατου, ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.
  • Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η υπουργική απόφαση για το επίδομα ανεργίας που θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Δεκέμβριο σε 20.000 νέους ανέργους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ