Νέες λεπτομέρειες για το κορίτσι Γιαζίντι που άρπαξε ο ISIS στα 11 του – Πώς σώθηκε 10 χρόνια μετά


Κορίτσι Γιαζίντι που απήχθη από το ISIS όταν ήταν 11 ετών και πουλήθηκε ως σκλάβα, διασώθηκε μια δεκαετία αργότερα στη Γάζα, αφού εντοπίστηκε να εκλιπαρεί για βοήθεια στο TikTok – Άφησε στη Γάζα τα δύο παιδιά της

Λεπτομέρειες για το πώς ένα νεαρό κορίτσι Γιαζίντι που απήχθη από το ISIS και πουλήθηκε ως σκλάβα του σεξ, πριν διακινηθεί στη Γάζα διασώθηκε χάρη σε ένα TikTok έχουν προκύψει.

Η Fawzia Amin Sido ήταν μόλις 11 ετών όταν αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν Παλαιστίνιο μαχητή του ISIS και βρεθεί στη Γάζα.

Μετά από χρόνια απομόνωσης από την οικογένειά της, η Ιρακινή, η οποία είναι τώρα 21 ετών, δραπέτευσε από τη Γάζα και επέστρεψε στο σπίτι της με ένα συναισθηματικό καλωσόρισμα από τους αγαπημένους της.

Το τέλος του δεκαετούς μαρτυρίου της, ήρθε από ένα TikTok που δημοσίευσε ικετεύοντας για την ελευθερία της, αλλά τα προβλήματά της ξεκίνησαν στο σπίτι της στο βόρειο Ιράκ, όπου μαχητές του ISIS την απήγαγαν το 2014 και την πούλησαν ως σκλάβα του σεξ στη Μοσούλη.

Σε διάστημα ενός έτους, δόθηκε σε δύο διαφορετικούς μαχητές του ISIS και βιάστηκε επανειλημμένα.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη συριακή πόλη Raqqa, όπου παντρεύτηκε ένα 24χρονο παλαιστινιακό μέλος του ISIS, το οποίο είπε ότι ανήκε επίσης στη Χαμάς.

Η 21χρονη σήμερα Sido, δήλωσε στην κουρδική τηλεόραση: «Μου είπε ότι έπρεπε να κοιμηθώ μαζί του. Την τρίτη ημέρα, πήγε σε ένα φαρμακείο και αγόρασε ένα φάρμακο που μουδιάζει μέρος του σώματος. Μου έδωσε το φάρμακο και έκλαψα». Γέννησε δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως αναγκαστική νύφη του.

Αλλά το 2018, ο απαγωγέας της σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε για τον ISIS, που εκείνη την εποχή είχε εκδιωχθεί από το Ιράκ από τους Κούρδους.

Αφού πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα στο Al-Hawl, ένα στρατόπεδο που κρατούσε τις συζύγους του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, στο οποίο ζουν ακόμα και σήμερα 100 γυναίκες, μεταφέρθηκε στη Γάζα αφού πέρασε λαθραία από την Αίγυπτο.

Μετά την άφιξή της στη Ράφα το 2020, ήταν τόσο δυστυχισμένη στα χέρια της οικογένειας που προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Χτύπησαν τη Sido και την ανάγκασαν να μαγειρέψει και να καθαρίσει.

Λίγο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έκανε ένα TikTok παρακαλώντας το κοινό να επικοινωνήσει με τη Nadia Murad, τη βραβευμένη με Νόμπελ ειρήνης ακτιβίστρια Γιαζίντι.

«Βοήθησέ με», είπε. «Είμαι πραγματικά κουρασμένη, δεν είναι μόνο οι άνδρες τους, οι γυναίκες και τα παιδιά τους που επίσης με παρενοχλούν… Μπορεί να μου επιτεθούν, να με σκοτώσουν… Είναι πραγματικά συντριπτικό».

Αφού η ιστορία της προκάλεσε σάλο στον αραβικό κόσμο, την πήρε ο Steve Maman, ένας γεννημένος στο Μαρόκο Καναδός που πουλάει vintage αυτοκίνητα σε συλλέκτες για να ζήσει και διευθύνει επίσης μια φιλανθρωπική οργάνωση αφιερωμένη στην απελευθέρωση κοριτσιών και γυναικών που έχουν απαχθεί από το ISIS.

Γνωστός ως «Εβραίος Σίντλερ», ισχυρίζεται ότι έχει σώσει 140 γυναίκες Γιαζίντι από τα χέρια του ISIS.

Είπε στους Times: «Η διάσωση της Fawzia ήταν η δυσκολότερη, πιο περίπλοκη από οποιαδήποτε διάσωση, όπως ένα είδος πράγματος της εποχής του Ολοκαυτώματος. Η γεωπολιτική κατάσταση περιέπλεξε πραγματικά τα πράγματα».

Γνωστός από Ισραηλινούς, Αμερικανούς, Ιορδανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους για την προηγούμενη δουλειά του, κατάφερε να πείσει το ιρακινό προξενείο στην Ιορδανία να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα στο όνομα της Sido ερήμην, ένα αξιοσημείωτο βήμα δεδομένου ότι το Ιράκ και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Αλλά αυτό το έργο πήρε μήνες, και η Sido βυθιζόταν στην απελπισία.

Τελικά, ο IDF κλήθηκε να έρθει σε επαφή και να την αποσπάσει. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Οκτωβρίου, την παρέλαβαν από τη Ράφα με ένα αυτοκίνητο.

Σε μια αίθουσα ελέγχου του IDF, παρακολουθήθηκε για ώρες.

Χρειάστηκαν περίπου 90 λεπτά για να μεταφερθεί στη διάβαση όπου περίμενε η ομάδα του στρατού κι ένα ασθενοφόρο.

Μόλις βρέθηκε σε ασφαλή χέρια, οδηγήθηκε στην Ιορδανία όπου παραδόθηκε στο ιρακινό προξενείο, πριν μεταφερθεί αεροπορικώς στη Βαγδάτη, βόρεια στο Ερμπίλ για ενημέρωση και τελικά στο σπίτι της στο Sinjar, όπου επανενώθηκε με την οικογένειά της.

Αν και θα έπρεπε να ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή για αυτούς, ο πατέρας της είχε πεθάνει τραγικά από καρδιακή προσβολή μόλις δύο μήνες πριν, χωρίς ποτέ να μπορέσει να ξαναδεί την κόρη του.

Επιπλέον, το σπίτι της οικογένειάς τους είχε καταστραφεί από το ISIS.

Αν και η Sido έχει επιστρέψει στην οικογένειά της, η ζωή της θα εξακολουθεί να είναι απίστευτα δύσκολη.

«Η οικογένεια είναι πολύ φτωχή και η Fawzia έχει περάσει τη μισή της ζωή σε αιχμαλωσία και αρκετά τραυματισμένη από αυτό που πέρασε», δήλωσε ο Ahmed Qasim της Nadia’s Initiative, της οργάνωσης που ιδρύθηκε από τη Nadia Murad, η οποία την επισκέφθηκε μετά την επιστροφή της.

Επιπλέον, ο Steve Maman είπε ότι τώρα μετανιώνει που άφησε τα δύο παιδιά πίσω στη Γάζα.

«Αγαπούσε αυτά τα παιδιά. Τώρα είναι ελεύθερη, τα σκέφτεται και νιώθει γιατί δεν θα μπορούσε να τα είχε φέρει κι αυτή», παραδέχτηκε

«Αλλά είναι παιδιά της Χαμάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να την άφηναν να τα πάρει… Ούτε οι Γιαζίντι θα την είχαν δεχτεί μαζί τους».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ