Η έρημος Σαχάρα πλημμύρισε για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα


Από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι

Ένα πολύ σπάνιο γεγονός συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στην έρημο Σαχάρα, καθώς πλημμύρισε για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 50 χρόνια. Μάλιστα ερευνητές αναφέρουν ότι μέσα σε 2 ημέρες έπεσε βροχή που ξεπερνά την βροχή ενός έτους.

Η νοτιοανατολική έρημος του Μαρόκου, η οποία εκτείνεται σε όλη τη Βόρεια Αφρική, είναι η μεγαλύτερη καυτή έρημος στον κόσμο και η τρίτη μεγαλύτερη από όλες τις άλλες.

Εκτείνεται σε μια επιβλητική έκταση 9,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την Ερυθρά Θάλασσα στα ανατολικά μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά.

Τυπικά, η έρημος παραμένει τόσο ξηρή, λόγω του ότι βρίσκεται κατά μήκος μιας ζώνης υποτροπικής ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία εμποδίζει το σχηματισμό σύννεφων και έτσι, μένει μακριά η βροχή.

Ωστόσο, τώρα η έρημος Σαχάρα έχει πλημμυρίσει για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια.

Τον περασμένο μήνα, δύο ημέρες βροχοπτώσεων έπληξαν περιοχές του νοτιοανατολικού Μαρόκο. Αν και αυτό δεν φαίνεται πολύ για όσους έχουν συνηθίσει σε λίγο ψιλόβροχο, μόνο αυτές οι δύο ημέρες ξεπέρασαν τον ετήσιο μέσο όρο βροχόπτωσης, ο οποίος μπορεί να είναι μικρότερος από 250 χιλιοστά.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το χωριό Tagounite, που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, κατέγραψε περισσότερα από 100 μέτρα βροχόπτωσης μέσα σε 24 ώρες.

Ο Housssine Youabeb, αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μαρόκου, δήλωσε στο Associated Press ότι, «έχουμε 30 έως 50 χρόνια να δούμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Αυτού του είδους οι βροχοπτώσεις ονομάστηκαν από συναδέλφους μετεωρολόγους «εξωτροπικές καταιγίδες».

Οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Youabeb, θα μπορούσαν επίσης να έχουν «ετήσιες» επιπτώσεις στον καιρό της χώρας στο μέλλον, λόγω της αυξημένης ποσότητας υγρασίας που βρίσκεται τώρα στον αέρα.

Η πλημμύρα, η οποία καταγράφηκε μέσω δορυφορικής εικόνας από τη NASA, δείχνει μια εκπληκτική σκηνή όπου αμμόλοφοι κατακλύζονται από τον ανυψωμένο πυθμένα της λίμνης Iriqui. Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, η λίμνη αυτή είναι πλέον πλήρως γεμάτη.

Πριν από τώρα, το Μαρόκο αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις που προκλήθηκαν από μια εξαετή ξηρασία. Αυτή η ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες να πρέπει να ταξιδέψουν σε μακρινά μέρη προκειμένου να αντλήσουν νερό για τις καλλιέργειές τους. Ωστόσο, τώρα, οι δεξαμενές της περιοχής γεμίζουν με ρυθμούς ρεκόρ.

Οι υδροφόροι ορίζοντες, ένα στρώμα υπόγειου πετρώματος που αποθηκεύει νερό και βρίσκεται κάτω από την έρημο, θα είναι τώρα μια πιο χρήσιμη πηγή νερού για τους ντόπιους.

Ενώ τα θετικά δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν, οι απροσδόκητες πλημμύρες του περασμένου μήνα φέρεται να προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένες τοπικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ακόμα χειρότερα, οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 20 ανθρώπους στο Μαρόκο και την Αλγερία.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καταστροφικές συνέπειες από τις βροχοπτώσεις. Ωστόσο, με τη νέα αυξημένη υγρασία στον αέρα του Μαρόκου, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες προς το παρόν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ