ΣΥΡΙΖΑ: «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη – Επεισόδια έξω από την Κεντρική Επιτροπή


Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη πλειοψηφία αποφάισε να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Κασσελάκη. 

Με καθαρή πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στην διαδικασία εκλογής αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ειδικότερα, η Κεντρική Επιτροπή υπερψήφισε την πρόταση για το μπλόκο σε Κασσελάκη με 140 ψήφους υπερ και 12 κατά. Σύμφωνα με τη διατύπωση της ψηφοφορίας, οι 12 ψήφισαν κατά της ονομαστικής αναφοράς στον Κασσελάκη που θα περιλαμβάνει η απόφαση. Όπως είναι κατανοητό η απόφαση θα περιλαμβάνει τελικώς ονομαστική αναφορά.

Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα είναι το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.

Νωρίτερα, σε κλίμα ακραίας έντασης εξελίχθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, με το ερώτημα τις διαγραφής.

Αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη από τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές ζήτησε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας.

Τι έγινε το πρωί

Προς στιγμής φάνηκε ότι δεν θα είχε τέλος η ένταση πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά η συνεδρίαση ξεκίνησε αφού συμπληρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία.

Από τους υποψήφιους προέδρους το παρών έχουν δώσει ο Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, αλλά όχι ο Παύλος Πολάκης.

Η ένταση από τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου ξεκίνησε από νωρίς την καθώς «κασσελίστας» προσπάθησαν να μην επιτρέψουν στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να πάρουν τα καρτελάκια τους!

Όπως αναφέρθηκε εξ αρχής, τα μέλη του κομματικού οργάνου που ανήκουν στους «Κασσελίστας» δεν ήθελαν να μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Σημείωναν δε ότι «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του». Μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη θα παραβρεθεί.

Η ίδια πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση προχώρησε σε καυστική δήλωση. Είπε ακόμη ότι καλούνται συνεχώς μέλη να προσέλθουν και αρνούνται να νομιμοποιήσουν την εκτροπή. “Τι άλλο μένει να γίνει παρά να αποκλείσουν με διάταγμα την συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Κατόπιν η ένταση συνεχίστηκε με σκληρές εκφράσεις και αλληλοκατηγορίες.

Μεγάλη ένταση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκλήθηκε αντιπαράθεση Τζάκρη-Γεροβασίλη.

Τραγέλαφο κατήγγειλαν τα μέλη της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ήταν από τα μέλη που καλούσε σε αποχή από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μόλις σημειώθηκε απαρτία, θέλησε να πάρει τον λόγο.

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής υπογράμμισε πως «Αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει τον λόγο, να πάρει κάρτα και να διαπιστευθεί».

Σωκράτης Φάμελλος

Για σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στην δήλωσή του ανέφερε ακόμη ότι «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσομε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όσο για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων επαναλάβαμε μία απόφαση του Νοεμβρίου του 2023. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι «έγινε ένα ακόμη συνθετικό βήμα» ενώ στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

Χρήστος Σπίρτζης

Μετά τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος, δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Είπε ακόμη: « Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα “βαρύ” πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος».

Ερωτηθείς εάν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για “τροπολογία” και αφετέρου ότι « περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου». Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».

Πρώτη αντίδραση Στ. Κασσελάκη: Η φωνή μας είναι το Συνέδριο

Με νέα ψηφιακή αφίσα που ανάρτησε στο διαδίκτυο ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει πλέον επόμενο στόχο του το Συνέδριο του κόμματος.

Στην αφίσα με την εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη αναγράφεται: “Είμαι εδώ. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ. Η φωνή μας είναι το Συνέδριο”.

Έκκληση για ενότητα από την ομάδα Πολάκη

Έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν έκκληση για ενότητα και ενδυνάμεσωης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας την πολιτική τους απέχθεια απέναντι στα φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος «με την αναξιοπιστία του ανθρώπου που διετέλεσε πρόεδρος στο κόμμα μας για 11 μήνες, αλλά και όσων μέχρι σήμερα πλειοδοτούν σε αθλιότητες, ξένες από την αριστερά και τις αρχές μας».

Το σκεπτικό της ομάδας εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από το μέλος της Μάρκο Χατζησάββα.

Αναλυτικότερα, αναφέρουν τα έξι μέλη της ομάδας Πολάκης.

Οι παρακάτω συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος (είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σ´ ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων), εργαζόμαστε για την ενότητα και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνταχθήκαμε στην εξήγηση της στάσης μας στην ψηφοφορία των τροπολογιών της εισήγησης, όπως αυτή εκφωνήθηκε στην παρακάτω παρέμβαση του σ. Μάρκου Χατζησάββα στην Κ.Ε.

(Ακολουθεί η ομιλία-παρέμβαση του Μάρκου Χατζησάββα)

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η στάση μας που θα εξηγήσω παρακάτω, δεν απομειώνει στο ελάχιστο την πολιτική μας απέχθεια απέναντι στα φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε το τελευταίο διάστημα με την αναξιοπιστία του ανθρώπου που διετέλεσε πρόεδρος στο κόμμα μας για 11 μήνες, αλλά και όσων μέχρι σήμερα πλειοδοτούν σε αθλιότητες, ξένες από την αριστερά και τις αρχές μας.Όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος που θα προκύψει από συλλογικές δημοκρατικές μας διαδικασίες, θα προκύψει στο φως και με ανοιχτή πολιτική διαδικασία και απεύθυνση στην κοινωνία, που θα την καλέσουμε έντιμα να παρέμβει ενεργά και να διαμορφώσει τους όρους αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκη κυβέρνηση Μητσοτάκη… και εντέλει την υπεράσπιση των συμφερόντων της…, ομονοούμε στα εξής:

Απορρίπτουμε κάθε γραφειοκρατικό τρυκ που αποσκοπεί σε αποκλεισμούς και δήθεν ευθιξίες με δεύτερες σκέψεις και κρυφές ατζέντες.

Αυτό που διακαώς επιθυμούμε είναι ανοιχτή πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση, μπροστά στα μάτια όσων αγωνιούν (εντός και εκτός του κόμματος)

Κι επειδή δε συμφέρει κανέναν ένας μικρός και πολυτραυματίας ΣΥΡΙΖΑ.
Και επειδή είμαστε σήμερα εδώ, επειδή σεβόμαστε το κόμμα και τις διαδικασίες του… όπως και τη βάση που εκπροσωπούμε…, δηλώνουμε ότι δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας και απέχουμε από τις ψηφοφορίες που αφορούν στις τροπολογίες που τις θεωρούμε ακραίες.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους για τη συνέχεια!

Τα μέλη της Κ.Ε.

Βασίλης Σμπώκος
Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Χριστόφορος Βερναρδάκης
Μάρκος Χατζησάββας
Δημήτρης Παρθένης
Μιχάλης Γιαπιτζής


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ