Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώτσηρας στα 20 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας


Το αμείωτο ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε ο Γιώργος Κώτσηρας στο πρόσωπο του Πατριάρχη Θεόδωρου Β’ 

Στις επετειακές εκδηλώσεις για τη σ’ υμπλήρωση 20 χρόνων από την ενθρόνιση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ συμμετείχε o υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας στην Αίγυπτο.

Η επίσκεψη του υφυπουργού ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια, κοιτίδα του ελληνισμού και έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το Πατριαρχείο, με ιστορική πορεία δύο χιλιάδων ετών είναι άξιος φάρος της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην αφρικανική ήπειρο. Η διακονία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια δράσης, είναι ταυτισμένη με ένα πλούσιο ιεραποστολικό, εκπαιδευτικό και ανθρωπιστικό έργο σε ολόκληρη την Αφρική και αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ορθόδοξη πίστη.

Ο υφυπουργός εξέφρασε το αμείωτο ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Πατριάρχης, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του υφυπουργού τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας, του απένειμε την τιμητική διάκριση του Πατριαρχικού Θρόνου, τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου μετ’ αστέρος.

Στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Κώτσηρας επισκέφθηκε την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκαρτίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για το σπίτι όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο μεγάλος Έλληνας ποιητής δημιουργώντας δεκάδες από τα έργα που τον ανέδειξαν παγκοσμίως. Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε, επίσης, τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ένα έργο – ορόσημο της πόλης και χώρος πλούσιας πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Υφυπουργού ήταν οι συναντήσεις με εκπροσώπους και μέλη των ελληνικών κοινοτήτων, τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και στο Κάιρο. Οι Έλληνες της Αιγύπτου, που, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν άσβεστο το ελληνικό πνεύμα, αποτελώντας, παράλληλα, μια μόνιμη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με τη φίλη Αίγυπτο.

Η ελληνική πολιτεία, μέσω της ενεργούς παρουσίας της ελληνικής Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, αντίστοιχα, ενθαρρύνει και στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες και δράσεις που ενισχύουν τον Ελληνισμό και προωθούν την ελληνομάθεια. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας για την ίδρυση Ελληνικού Πανεπιστημίου της Αιγύπτου, μια πρωτοβουλία άμεσα συνυφασμένη με την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων.

kotsiras-2.jpg

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του Υφυπουργού με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Nabil Habashi, μία συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και η οποία έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η στενή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου αποτυπώνεται στην πυκνή ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Πέρα από το διμερές επίπεδο, η συνεργασία των χωρών μας επεκτείνεται και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως το τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου -Αιγύπτου το οποίο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με τη διασπορά και ειδικά με τα νεότερα μέλη της, όπως το επιτυχημένο πρόγραμμα «Νόστος», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται συναντήσεις νέων αποδήμων των τριών χωρών και ενθαρρύνεται ο μεταξύ τους διάλογος.

Η παρουσία του υφυπουργού στης επετειακές εκδηλώσεις αναδεικνύει τον πολύτιμο ρόλο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως πρεσβευτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και την Αφρική και σηματοδοτεί τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, διοργανώθηκε μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης υψιφώνου Σόνιας Θεοδωρίδου και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του του Συλλογικού Αφιερωματικού Τόμου προ τιμήν του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τίτλο: «Η Ορθόδοξος Ιεραποστολή στην Αφρική κατά τη δύση του 20ου και το λυκαυγές του 21ου αιώνος» – έκδοση των Οφικιάλιων του Πατριαρχείου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ