Τέλος οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις: Έρχονται ποινές αλλά και μπόνους


Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επιδιώκοντας την έγκαιρη εξόφληση φόρων και την αποτροπή συσσώρευσης οφειλών.

Κλιμακωτές εκπτώσεις για εφάπαξ πληρωμή

Από το 2025, θα ισχύσουν νέα κίνητρα για τους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν νωρίτερα τις δηλώσεις τους και θα εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ. Το βασικό σχέδιο προβλέπει:

  • 4% έκπτωση για υποβολή δήλωσης 3 μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας και εφάπαξ πληρωμή.
  • 3% έκπτωση για υποβολή 2 μήνες πριν την προθεσμία.
  • 2% έκπτωση για υποβολή και πληρωμή εντός του τελευταίου μήνα της προθεσμίας​.

Υπάρχει επίσης εναλλακτικό σενάριο που εξετάζει έκπτωση 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου και 2% για υποβολές τον Ιούνιο ή Ιούλιο.

Σταθερό χρονοδιάγραμμα υποβολής

Από το 2025, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πραγματοποιείται χωρίς παρατάσεις. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίγει την 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις εντός αυτών των ημερομηνιών, ενώ καθυστερήσεις από επιχειρήσεις στην αποστολή απαραίτητων δεδομένων θα επιφέρουν ποινές.

Τέλος στις δόσεις

Επιπλέον, στόχος του νέου σχεδίου είναι η κατάργηση των 8 δόσεων που επεκτείνονται μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Οι νέες ρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν την εφάπαξ αποπληρωμή μέσω των εκπτώσεων, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να μειωθούν οι απλήρωτες οφειλές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ