Μέση Ανατολή: Διεθνείς προσπάθειες για να αποτραπεί η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν


Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται με έντονη δραστηριότητα στην περιοχή του Λιβάνου, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό είχαν στόχο ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ, όπως τον Ουαφίγκ Σάφα, αν και ο τελευταίος φέρεται να επέζησε της επίθεσης. Οι επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου οδήγησαν σε τουλάχιστον 22 νεκρούς και 117 τραυματίες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Στρατιωτική κλιμάκωση και στόχοι

Το Ισραήλ στοχεύει στρατηγικές θέσεις της Χεζμπολάχ, με επίκεντρο περιοχές στη Βηρυτό αλλά και τη Συρία, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ αντιστέκονται σθεναρά, ενώ οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν επιθέσεις σε πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού.

home

Διπλωματική πίεση και διεθνείς αντιδράσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν την Ισραηλινή κυβέρνηση από το να εξαπολύσει πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή. Τα κράτη του Κόλπου ανησυχούν επίσης για τις συνέπειες που θα είχε μια πιθανή επίθεση σε πετρελαιοπηγές της Τεχεράνης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα με σοβαρές επιπτώσεις στις δικές τους εγκαταστάσεις.

Στόχος η Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ θα συνεχιστούν με ένταση και ακρίβεια, επιδιώκοντας να αποδυναμώσουν πλήρως τη Χεζμπολάχ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρι να απελευθερωθεί ο Λίβανος από την κυριαρχία της Χεζμπολάχ και του Ιράν.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με την ένταση να κλιμακώνεται καθημερινά και τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες να μην έχουν αποδώσει καρπούς προς το παρόν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ