Εποχική κατάθλιψη: Τα σημάδια και η διαχείρισή της


Η εποχική κατάθλιψη, γνωστή και ως «εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» (Seasonal Affective Disorder – SAD) επηρεάζει τους ανθρώπους κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι ημέρες μικραίνουν και η ηλιοφάνεια μειώνεται.

Της: Έπης Τρίμη

Αυτή η διαταραχή επηρεάζει τη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία, και μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα μελαγχολίας, χαμηλή ενέργεια και απομόνωση.

Σημάδια που μαρτυρούν εποχική κατάθλιψη

Τα κύρια σημάδια της εποχικής κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

Αίσθημα λύπης και κακοκεφιάς: Ένα επίμονο συναίσθημα θλίψης ή μελαγχολίας που διαρκεί μεγάλο διάστημα.
Έλλειψη ενέργειας και κόπωση: Η καθημερινή δραστηριότητα γίνεται πιο δύσκολη, ενώ ακόμα και οι απλές εργασίες μπορεί να φαίνονται κουραστικές.
Αλλαγές στην όρεξη: Οι άνθρωποι μπορεί να αναζητούν υδατάνθρακες και γλυκά, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.
Αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων: Πολλοί αισθάνονται την ανάγκη να απομονωθούν από τον κοινωνικό τους κύκλο.
Διαταραχές ύπνου: Αυξημένη ανάγκη για ύπνο ή αίσθηση κόπωσης ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ανάπαυσης.

Εποχική κατάθλιψη: Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή της

Έκθεση στο φως της ημέρας: Ακόμη και αν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη, η έκθεση στο φως της ημέρας, ειδικά το πρωί, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να ρυθμίσει το βιολογικό ρολόι.
Φωτοθεραπεία: Χρησιμοποιήστε ειδικές λάμπες που προσομοιώνουν το φυσικό φως του ήλιου. Η φωτοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλούς πάσχοντες.
Άσκηση: Η φυσική δραστηριότητα ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Ακόμα και ένας περίπατος έξω μπορεί να βοηθήσει.
Κοινωνική επαφή: Είναι σημαντικό να διατηρείτε επαφή με φίλους και οικογένεια, ακόμη και αν αισθάνεστε την ανάγκη να απομονωθείτε.
Ισορροπημένη διατροφή: Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ενέργειας και της ψυχικής υγείας.
Να θυμάστε πάντα πως με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, είναι δυνατόν να την ξεπεράσετε και να νιώσετε καλύτερα καθώς οι εποχές αλλάζουν.

 

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ