Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς επέλεξε να στείλει μια ξεχωριστή καλημέρα την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, αναδεικνύοντας τη σημασία του σεβασμού προς τη φύση. Στο σκίτσο που δημοσιεύτηκε, βλέπουμε έναν φοίνικα λυγισμένο από τη δύναμη του ανέμου, υποδηλώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Φλόριντα των ΗΠΑ εξαιτίας του τυφώνα Μίλτον.
Αναφορά στη φύση και τον Φράνσις Μπέικον
Το σκίτσο συνοδεύεται από το απόφθεγμα του Φράνσις Μπέικον: «Η Φύση δε δαμάζεται αν δεν τη σεβαστείς». Αυτό το μήνυμα, αποτυπωμένο μέσα από την τέχνη του Αρκά, αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της έλλειψης σεβασμού προς τη φύση, οι οποίες, όπως υποδηλώνει, μπορούν να οδηγήσουν σε τραγικές καταστάσεις, ακόμη και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η σύνδεση με την επικαιρότητα
Το σκίτσο δημιουργεί συνειρμούς με τις πρόσφατες καταστροφές στη Φλόριντα λόγω του τυφώνα Μίλτον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη ευαισθησία και υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον. Η ένταση του φυσικού φαινομένου και οι συνέπειές του καθιστούν το μήνυμα του σκίτσου πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.