«Ασπίδα» προστασίας για 500.000 εργαζόμενους – Αμετάβλητος ο κατώτατος μισθός


Μεγαλύτεροι μισθοί για 500.000 «ψευδο-απασχολούμενους» – Αμετάβλητος ο κατώτατος μισθός ακόμη και με ύφεση 

Σχέδιο για τη βελτίωση των μισθών σε 500.000 εργαζόμενους που εργάζονται με διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης, ταυτόχρονα με δικλείδα ασφαλείας για προστασία στον κατώτατο μισθό, ακόμη κι αν οι δείκτες της οικονομίας της χώρας κινούνται αρνητικά, περιλαμβάνει – όπως αναφέρει η Απογευματινή – το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2028.

Το πόρισμα

Σύμφωνα με το πόρισμα, η αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο περιλαμβάνει δικλίδα ασφαλείας αν ο συντελεστής αυτός οδηγεί σε μείωση του κατώτατου μισθού ή του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου λόγω αρνητικών δεδομένων στην οικονομία.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει η Απογευματινή, δεν υπάρχει μείωση, αλλά γίνεται αναπροσαρμογή. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να μην γίνει αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, σε περίπτωση που η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση ή και υπάρχει σημαντική απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή και υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών κ.λπ.

Ταυτόχρονα, βάζει στο κάδρο την προστασία εργαζομένων με μη τυπικές σχέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως είναι οι οικιακοί εργαζόμενοι, οι κατά παραγγελία εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι διαλείπουσας απασχόλησης, οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής, οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες και όλες τις άτυπες μορφές απασχόλησης, καθώς και οι αδήλωτοι εργαζόμενοι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ