Λονδίνο: Ακτιβιστές αντικαθιστούν πίνακα του Πικάσο με μια Παλαιστίνια μητέρα και το παιδί της


Το περιστατικό αφορά το έργο του Πικάσο «Μητρότητα» του 1901

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία μετά από ένα περιστατικό που αφορούσε το έργο του Πικάσο «Μητρότητα» του 1901 και ότι δεν είχαν προκληθεί ζημιές.

Η ομάδα Youth Demand δήλωσε ότι δύο διαδηλωτές κόλλησαν μια φωτογραφία μιας μητέρα και ενός παιδί από την Γάζα στο προστατευτικό γυάλινο κάλυμμα πάνω από το έργο του Πικάσο.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ομάδα έδειχνε έναν φύλακα ασφαλείας να κατεβάζει τη φωτογραφία. Ένας διαδηλωτής φώναξε «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» καθώς τον έβγαλαν με το ζόρι από την αίθουσα και τον συνέλαβαν.

Καθώς βρισκόταν στο πάτωμα, ο διαδηλωτής είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «συνένοχη στη γενοκτονία» στη Γάζα και ότι υπήρχε ευρεία υποστήριξη για τη διακοπή των πωλήσεων όπλων.

Η Youth Demand έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν στο πολεμικό μνημείο του Cenotaph στο Λονδίνο και σχεδίασε να διαταράξει την ομιλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ για την έναρξη του κοινοβουλίου νωρίτερα φέτος.

Η Εθνική Πινακοθήκη ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δύο άτομα εισήλθαν στην αίθουσα που φιλοξενεί έργα του Πικάσο. «Ο ένας συνελήφθη αφού αρχικά προσπάθησε να συνδέσει αυτό που φαινόταν να είναι ένα κομμάτι χαρτί σε ένα έργο τέχνης. Κάποια μπογιά πετάχτηκε στο πάτωμα», πρόσθεσε.

«Η αστυνομία παρευρέθηκε και συνέλαβε το ζευγάρι. Η αίθουσα είναι προς το παρόν κλειστή. Δεν έχουν προκληθεί ζημιές σε πίνακες ζωγραφικής».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι δύο άτομα τέθηκαν υπό κράτηση αφού συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εγκληματική ζημία.

Δύο ακτιβιστές του κλίματος από την ομάδα Just Stop Oil φυλακίστηκαν τον περασμένο μήνα για 20 μήνες και δύο χρόνια αντίστοιχα επειδή πέταξαν σούπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη.

Αρκετοί άλλοι πίνακες έχουν γίνει στόχος διαμαρτυριών από ομάδες εκστρατείας για το κλίμα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ