Τι είναι το χάπι βιασμού – Πώς μπορείτε να προστατευτείτε


Το χάπι βιασμού, πιο επίσημα γνωστό ως «χάπι σεξουαλικής επίθεσης» ή «χάπι DFSA» (Drug-Facilitated Sexual Assault), αναφέρεται σε ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται από τους δράστες για να προκαλέσουν σύγχυση, αδυναμία ή απώλεια συνείδησης στο θύμα, με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση χωρίς τη συναίνεση του ατόμου.

Της: Έπης Τρίμη

Τα πιο κοινά ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται είναι:

  1. Rohypnol (φλουνιτραζεπάμη): Ένα ηρεμιστικό που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών και προκαλεί υπνηλία, απώλεια μνήμης και μειωμένη κινητική λειτουργία.
  2. GHB (γ-υδροξυβουτυρικό οξύ): Ένα ναρκωτικό που μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση, ευφορία, αλλά και απώλεια συνείδησης σε υψηλές δόσεις.
  3. Κεταμίνη: Ισχυρό αναισθητικό, που προκαλεί αποσύνδεση από το σώμα, σύγχυση και μειωμένη συνείδηση.

Αυτά τα χάπια δεν έχουν γεύση, χρώμα ή οσμή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους, και πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν καταναλώσει κάποια τέτοια ουσία. Η χρήση τους συνδέεται με σεξουαλικές επιθέσεις, καθώς οι δράστες τα χρησιμοποιούν για να κάνουν τα θύματα να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα και να μην μπορούν να αρνηθούν τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Η φλουνιτραζεπάμη ειδικά προκαλεί ένα είδος αμνησίας, όπου το άτομο δεν θυμάται τα γεγονότα που συνέβησαν ενώ ήταν υπό την επίδραση της ουσίας. Αυτή η “αμνησία” δυσκολεύει τη διερεύνηση των περιστατικών, καθώς το θύμα αδυνατεί να ανακαλέσει με ακρίβεια την επίθεση, τον δράστη ή τις συνθήκες που επικρατούσαν τη στιγμή της επίθεσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να έχει κενά μνήμης και να μην θυμάται σημαντικά στοιχεία της επίθεσης. Όπως και η 24χρονη που ανέφερε ότι το τελευταίο που θυμάται είναι να συνομιλεί με τρεις άνδρες, και στη συνέχεια ξύπνησε γυμνή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου χωρίς να έχει καμία ανάμνηση των προηγούμενων ωρών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η δράση αυτών των ουσιών διαρκεί για κάποιες ώρες, γεγονός που καθιστά κρίσιμο τον χρόνο λήψης δείγματος για τοξικολογικές εξετάσεις. Αν η δειγματοληψία γίνει αρκετές ημέρες μετά, οι ουσίες μπορεί να μην ανιχνευτούν εύκολα.

Συμβουλές για να προστατευθείτε από το χάπι βιασμού

  1. Ποτέ μην αφήνετε το ποτό σας χωρίς επίβλεψη. Αν πρέπει να φύγετε από το τραπέζι, καλύτερα να πάρετε το ποτό σας μαζί.
  2. Αποφύγετε να δεχτείτε ποτό από αγνώστους. Αν κάποιος σας προσφέρει ποτό, βεβαιωθείτε ότι το έχετε δει να το σερβίρουν.
  3. Μην πίνετε από ανοιχτά δοχεία όπως μπουκάλια ή δοχεία που δεν ανοίξατε μόνοι σας.
  4. Συνεχίστε να είστε σε επαφή με φίλους σας όταν είστε έξω. Ομαδικές εξόδοι αυξάνουν την ασφάλεια.
  5. Αν νιώσετε ξαφνική ζάλη ή αποπροσανατολισμό, αναζητήστε άμεσα βοήθεια από φίλους ή προσωπικό ασφαλείας του μαγαζιού.

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι έχετε γίνει θύμα:

  1. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε. Αν είστε σε κλαμπ ή μπαρ, μιλήστε στο προσωπικό ασφαλείας.
  2. Επικοινωνήστε άμεσα με τις αρχές. Αναφέρετε το περιστατικό στην αστυνομία και αναζητήστε ιατρική φροντίδα.
  3. Μην αλλάξετε ρούχα ή πλυθείτε πριν δείτε έναν γιατρό για να μη χαθούν αποδεικτικά στοιχεία.
  4. Καταγράψτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Κάθε λεπτομέρεια μπορεί να είναι κρίσιμη για την έρευνα.

Στατιστικά

Σύμφωνα με έρευνες, το 10-20% των θυμάτων βιασμού αναφέρουν ότι πιστεύουν πως τους χορηγήθηκε κάποιο ναρκωτικό χωρίς τη θέλησή τους. Οι γυναίκες κάτω των 30 ετών αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα, ενώ συχνά τα εγκλήματα αυτά συμβαίνουν σε κοινωνικά περιβάλλοντα, όπως κλαμπ ή πάρτι.

Η ενημέρωση και η εγρήγορση μπορούν να σώσουν ζωές και να προλάβουν καταστάσεις σεξουαλικής κακοποίησης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ