Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ και την επεξεργασία που έγινε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι οφειλές προς την εφορία αυξάνονται σταθερά, με τους μεγαλοοφειλέτες να επιλέγουν τη μη συμμόρφωση στις ρυθμίσεις. Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών φτάνει τα 107,3 δισ. ευρώ, με τα πραγματικά χρέη που μπορούν να εισπραχθούν να ανέρχονται σε 80,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, μόλις το 4,6% είναι ενταγμένο σε ρύθμιση.
Εφορία: Το προφίλ των οφειλετών
Οι μικροοφειλέτες (χρέη έως 10.000 ευρώ) δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία για ρύθμιση, σε αντίθεση με τους μεγαλοοφειλέτες που συνεχίζουν να αγνοούν τις δυνατότητες αποπληρωμής. Χαρακτηριστικά, 9.487 φορολογούμενοι χρωστούν 82,583 δισ. ευρώ, ήτοι το 77% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.
Οι φορολογικές οφειλές αποτελούν το 59,4% του συνολικού χρέους (48,1 δισ. ευρώ), με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά τον ΦΠΑ (47,3%) και τον φόρο εισοδήματος (41,7%).
Εφορία: Η απώλεια ρυθμίσεων
Παρά τις προσπάθειες για ένταξη σε ρυθμίσεις, περίπου 213.000 φορολογούμενοι έχασαν τις ρυθμίσεις τους, με την ΑΑΔΕ να προχωρά στην εκκαθάριση του τοπίου. Πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις καθυστερημένες δόσεις έως τον Μάρτιο του 2024, οδηγώντας σε τυπική απώλεια των ρυθμίσεων.
Στον αντίποδα περίπου 25.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν τα χρέη τους ή συμψηφίστηκαν με επιστροφές, συνεχίζοντας να εξυπηρετούν τα χρέη τους μέσω ρύθμισης.