Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον Λίβανο


Το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον Λίβανο, με την Ισραηλινή Αεροπορία να πραγματοποιεί πολλαπλά πλήγματα κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και στη νότια ακτή της χώρας. Στόχοι περιλαμβάνουν οχυρωμένες θέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τουλάχιστον ένα τούνελ που χρησιμοποιείτο για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτών των χτυπημάτων, αναφέρθηκε η πιθανή δολοφονία του Χασίμ Σαφιεντίν, διαδόχου του Χασάν Νασράλα, αλλά η Χεζμπολάχ παραμένει σιωπηλή, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το γεγονός.

Εκατοντάδες ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει εξαπολύσει περισσότερες από 3.000 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, με ιδιαίτερη ένταση στα βόρεια σύνορα. Η πόλη της Χάιφα δέχθηκε επανειλημμένα πυραυλικές επιθέσεις, προκαλώντας καταστροφές αλλά περιορισμένους τραυματισμούς. Οι εκτοξεύσεις συνεχίζονται, υποχρεώνοντας το Ισραήλ να εκκενώσει αρκετά χωριά στα βόρεια σύνορα.

Σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιέσεις από τις ΗΠΑ να αποφύγει μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, στο πλαίσιο των εντάσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ εικάζουν πως το Ισραήλ ενδέχεται να στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις του Ιράν, χωρίς να αποκλείεται όμως και ένα μεγαλύτερο χτύπημα.

Απώλειες και ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές, οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 2.119 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 10.000. Επίσης, περίπου 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί​.

Να σημειωθεί πως το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την εμπλοκή σε έναν περιφερειακό πόλεμο, ενώ επιδιώκει την πλήρη ήττα της Χαμάς και τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορά του.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ