Πρεμιέρα με τιμή υψηλότερη από την περσινή έκανε φέτος το ελαιόλαδο
Πρεμιέρα έκανε το ελαιόλαδο με τιμή όμως υψηλότερη από την περσινή, καθώς η πρώτη παρτίδα της νέας σεζόν έκλεισε στα 10,20 ευρώ/κιλό.
Την ίδια ώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου. Ειδικότερα, η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 250.000 τόνους από 150.000 πέρσι.
Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε χθες πως προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2024-2025 στην τιμή των 10,20€/κιλό. Πέρυσι, την ίδια εποχή, ο ίδιος Συνεταιρισμός ανακοίνωνε ότι η πρώτη πώληση έγινε με τιμή στα 9,25 ευρώ/κιλό.
Καλύτερη η παραγωγή ελαιόλαδου φέτος
Για φέτος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι «όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι».
Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.
«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οικονόμου.
Και συνεχίζει: «πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».
Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω των εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κ.α. Αυτό μάλιστα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε, όπως και στη χώρα μας, κοντά στο 18% με 20%.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, αυτό «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών» και πρόσθεσε «θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».