Την Ρωσία κατηγορούν οι Άγγλοι για την κατάρρευση της δημόσιας ασφάλειας στην χώρα


Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Μ. Βρετανίας το αντιτρομοκρατικό έργο της αφορά κυρίως στον ισλαμικό εξτρεμισμό, ακολουθούμενο από την «ακροδεξιά τρομοκρατία».

Έναν ισχυρισμό που μάλλον αποσκοπεί στο να μην αναφερθεί στο ρήγμα που έχει προκαλέσει στη βρετανική κοινωνία η εμμονή στην πολυπολιτισμικότητα και η παρουσία του εξτρεμιστικού ισλάμ, διατύπωσε ο επικεφαλής της MI5, λέγοντας ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει την αποστολή να δημιουργήσουν χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους.

Προειδοποίησε δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει την πιο «σύνθετη και διασυνδεδεμένη» απειλή που έχει δει ποτέ.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της MI5, της διεύθυνσης εσωτερικών πληροφοριών της Μ. Βρετανίας Κεν ΜαΚάλουμ, υπήρξαν επίσης 20 συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν από το 2022.Είπε ότι ο πολύπλοκος συνδυασμός απειλών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και απειλών από εθνικά κράτη σημαίνει ότι η MI5 έχει «μια φοβερή δουλειά στα χέρια της».

Συνολικά 43 σχέδια επίθεσης σε προχωρημένο στάδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ματαιωθεί από το 2017, είπε, με ορισμένους συνωμότες να προσπαθούν να «αποκτήσουν πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά».

Ο κ. Μακάλουμ δήλωσε ότι το αντιτρομοκρατικό έργο της υπηρεσίας ασφαλείας εξακολουθεί να αφορά κυρίως τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ακολουθούμενο από την «ακροδεξιά τρομοκρατία».

Πρόσθεσε όμως ότι υπήρχε ένα «ιλιγγιώδες εύρος πεποιθήσεων και ιδεολογιών» με τις οποίες έπρεπε να ασχοληθεί η MI5.

«Τα πρώτα 20 χρόνια της καριέρας μου εδώ ήταν γεμάτα από τρομοκρατικές απειλές. Τώρα τις αντιμετωπίζουμε μαζί με τις υποστηριζόμενες από κρατικές οντότητες δολοφονίες και συνωμοσίες δολιοφθοράς, με φόντο έναν μεγάλο ευρωπαϊκό χερσαίο πόλεμο», είπε.

Εξτρεμιστές οι νέοι

Στην ενημέρωση που έγινε στο κέντρο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της MI5 στο Λονδίνο, ο κ. McCallum εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον αριθμό των νέων που παρασύρονται στον διαδικτυακό εξτρεμισμό.

Είπε ότι περίπου το 13% των ατόμων που ερευνώνται για συμμετοχή στην τρομοκρατία είναι κάτω των 18 ετών – γεγονός που αποτελεί τριπλάσια αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια.

Ξεχωριστά, ο Μακάλουμ περιέγραψε τις ευρείες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από το διαδίκτυο. Είπε ότι ένα μεγάλο ποσοστό της απειλής αποτελείται από «μοναχικά άτομα που κατηχούνται διαδικτυακά». «Στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου, τα λόγια είναι φτηνά. Το να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς συνωμότες από τους εξτρεμιστές της πολυθρόνας είναι ένα απαιτητικό έργο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Οι ανώνυμες διαδικτυακές συνδέσεις είναι συχνά ασήμαντες, αλλά μια μειοψηφία οδηγεί σε θανατηφόρες, πραγματικές ενέργειες εργασίας». Μίλησε ακόμη για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η υπηρεσία ασφαλείας κατά την αντιμετώπιση «ευμετάβλητων, επίδοξων τρομοκρατών που έχουν μόνο μια ισχνή γνώση των ιδεολογιών».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ