Τα «αγκάθια» στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια – Το κρίσιμο ταξίδι του Μητσοτάκη στη Γερμανία


Βασικό θέμα της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός, θα αποτελέσει η ενταξιακή προοπτική των κρατών.

Η Αθήνα δεν πρόσεξε όσο θα έπρεπε το γεωπολιτικό μέτωπο τους τελευταίους μήνες, τελώντας σε αναβρασμό, καθώς σειρά ζητημάτων ανακύπτει σε αυτή την καθ’ όλα κρίσιμη για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρει η Απογευματινή, αναμένονται εξελίξεις, καθώς στις 14 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Γερμανία για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Βασικό θέμα της συζήτησης θα αποτελέσει η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν υπέρ, εξού και ήταν επισπεύδουσα χώρα με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003. Ωστόσο, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Οι σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα στη μετά Μπελέρη εποχή και με τα Σκόπια έχουν καταστεί εξαιρετικά προβληματικές.

Ως απόρροια η Ελλάδα χρησιμοποιεί το βέτο για την ενταξιακή προοπτική τους ως διπλωματικό όπλο για να επαναφέρει τα Τίρανα και τα Σκόπια στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου.

Η «οικοδέσποινα» Γερμανία θεωρητικά βλέπει με «καλό μάτι» την προσχώρηση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όμως, όχι πλέον με ιδιαίτερο ζήλο, καθώς τον τελευταίο καιρό δεν της… το κάνουν εύκολο, αφού το συγκεκριμένο σύμπλεγμα κρατών έχει ψηλά στην ατζέντα τα προβλήματα των μειονοτήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ακόμη μία φορά τον όρο για να πει η Ελλάδα το «ναι» στην ένταξη αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, αναμένεται να επαναλάβει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία κάθε υποψήφιας χώρας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Ιδιαίτερα για την περίπτωση των Σκοπίων, απαιτείται και η πλήρης και καλή τη πίστει τήρηση των διεθνών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ