Νόμπελ Φυσικής: Απονεμήθηκε στους καθηγητές Τζον Χόπφιλντ και Τζέφρι Χίντον


Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε την απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2024 στους John Hopfield και Geoffrey Hinton για τις πρωτοποριακές τους συνεισφορές στη μηχανική μάθηση μέσω τεχνητών νευρωνικών δικτύων. Οι δύο επιστήμονες, οι οποίοι θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, διακρίθηκαν για το θεμελιώδες έργο τους που επηρέασε βαθιά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο John Hopfield, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton, ανέπτυξε τα αποκαλούμενα “δίκτυα Hopfield”, τα οποία είναι ικανά να αποθηκεύουν και να ανακτούν μοτίβα δεδομένων, όπως εικόνες, αξιοποιώντας αρχές φυσικής. Από την άλλη, ο Geoffrey Hinton, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με την εργασία του στην ανάπτυξη της μηχανής Boltzmann, προσέφερε νέες μεθόδους για την αναγνώριση και την ανάλυση δεδομένων μέσω στατιστικών εργαλείων από τη φυσική.

Η επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία του έργου των δύο επιστημόνων, το οποίο έθεσε τις βάσεις για πολλές από τις σημερινές εξελίξεις στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μέθοδοί τους έχουν εφαρμογές που εκτείνονται σε πολλούς τομείς, όπως η αναγνώριση εικόνας και η ανάπτυξη υλικών με συγκεκριμένες ιδιότητες, ενώ διαμορφώνουν το μέλλον της υπολογιστικής τεχνολογίας.

Η συνεισφορά των Hopfield και Hinton έχει αναγνωριστεί ως κομβική για την τρέχουσα “έκρηξη” στη μηχανική μάθηση, η οποία μετασχηματίζει βιομηχανίες παγκοσμίως.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ