Ο εφιάλτης της υπογεννητικότητας: Ούτε μία γέννηση σε χωριά και μικρά νησιά εδώ και χρόνια


Υπογεννητικότητα: Το ισοζύγιο γεννήσεων / θανάτων στη χώρα μας επιδεινώνεται σταθερά. Το 2012, οι γεννήσεις έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τις 80.000.

Άκρως απογοητευτικά είναι τα δημογραφικά στοιχεία στη χώρα μας. Ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 3,5%, ενώ, έχουν μειωθεί σημαντικά και οι γεννήσεις.

Το ζήτημα της υπογεννητικότητας ήταν μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν εκτενώς στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 04 – 06 Οκτωβρίου, στη Μήλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα καθώς και η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα γεγονός, το οποίο εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 35 – 40 χρόνια. Το 2022, η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια.

Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη. Ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια, όταν –για να διασφαλισθεί η συνέχιση ενός έθνους / χώρας / περιοχής– ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει διαχρονικά να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά / γυναίκα.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν εκτενώς στην αιματολογική εξέταση της ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), τη δωρεάν διάθεση της οποίας προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ. Όπως ανέφεραν, μπορεί να αποτελέσει ένα καίριο «εργαλείο» για τις γυναίκες, παρέχοντας σε εκείνες τη δυνατότητα να γνωρίζουν το ωοθηκικό τους απόθεμα έγκαιρα.

«Είναι η τέταρτη χρονιά που έχουμε αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων στη χώρα μας. Αν δεν υπάρξουν συγκροτημένες πολιτικές που να δίνουν κίνητρο απόκτησης παιδιού στις νέες οικογένειες θα έχουμε ένα εξαιρετικά αρνητικό δεδομένο για τη χώρα μας. Εκτιμάται ότι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν θα ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης.

«Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από μία απλή διαπίστωση της υπογεννητικότητας που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει, και να πάμε σε μια πιο ουσιαστική δράση όχι μόνο μέσα από μέτρα οικονομικής στήριξης, αλλά και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού περί πρόληψης και διαφύλαξης της γονιμότητας», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης στη χώρα μας αναφορικά με την φυσιολογία της γονιμότητας.

Η υπογεννητικότητα συνιστά μία σοβαρή πρόκληση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των μικρών νησιών. Με τη μείωση του πληθυσμού τους, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των κοινοτήτων αυτών, τόνισαν οι ομιλητές, καταλήγοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να προσφέρει ένα «δίχτυ» κοινωνικής ασφάλειας και ποιοτικής υποστήριξης, με σκοπό να ενθαρρύνει τους νέους να τεκνοποιήσουν.

Το συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους της κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και φορείς της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με κρίσιμα ζητήματα, όπως οι μεταφορές στις μικρονησιωτικές κοινωνίες, η «πράσινη» μετάβαση της ακτοπλοΐας, η λειψυδρία, η ενεργειακή αυτονομία, το περιβάλλον και η κοινωνία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ