100 χρόνια ιστορίας: Το βιβλιοπωλείο του Βασίλη Δρούκα στις Σέρρες


Ένα από τα πιο εμβληματικά καταστήματα στις Σέρρες, το βιβλιοπωλείο του Βασίλη Δρούκα, γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Το κατάστημα, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1924 από τον πατέρα του Βασίλη, Ηλία Δρούκα, έχει γίνει σύμβολο της πόλης, αντέχοντας τις δυσκολίες του χρόνου και των ιστορικών αλλαγών.

Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην κεντρική οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην Μεραρχίας) και έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την κλασική του εμφάνιση, η οποία στέκεται σε απόλυτη αρμονία με τα σύγχρονα καταστήματα της περιοχής. Η λιτή λευκή βιτρίνα, με την ελληνική σημαία, προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών, καθώς στο εσωτερικό της ξεδιπλώνεται ένα πολύχρωμο σύμπαν γεμάτο από βιβλία όλων των ειδών.

Ο Βασίλης Δρούκας, ένας ακούραστος βιβλιοπώλης ηλικίας πλέον 90 ετών, παραμένει ενεργός, αν και το βιβλιοπωλείο έχει επίσημα περάσει στα χέρια της συζύγου του, Σπυρούλας, το 2000. Παρόλα αυτά, ο ίδιος συνεχίζει να έρχεται καθημερινά, εξυπηρετώντας πελάτες και μοιράζοντας σοφές συμβουλές, κάτι που του έχει χαρίσει τον τίτλο «σοφός της γειτονιάς» από τους ντόπιους. Ο κ. Δρούκας παραμένει ένθερμος γνώστης της πολιτικής, κυρίως της εξωτερικής, και πάντα συζητά με τους πελάτες του για τις τρέχουσες εξελίξεις, συνδέοντας τα με ιστορικά γεγονότα που πιστεύει ότι επαναλαμβάνονται.

Η αγάπη του Βασίλη για τα βιβλία ξεκίνησε νωρίς, αφού ανέλαβε το βιβλιοπωλείο το 1959, όταν ο πατέρας του απεβίωσε. Παρά τη διακοπή των σπουδών του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Βασίλης αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη λειτουργία του καταστήματος και τη φροντίδα της οικογένειάς του.

Ένα από τα μεγαλύτερα “στολίδια” του βιβλιοπωλείου είναι οι σπάνιες εκδόσεις και τα συλλεκτικά αντικείμενα που φυλάσσουν, όπως παλιά τετραδιάκια με την προπαίδεια και επιστολές στην καθαρεύουσα. Ξεχωρίζει, επίσης, ένα βιβλίο με 213 μύθους του Αισώπου, το οποίο η σύζυγος του Βασίλη θεωρεί αδύνατο να αποτιμηθεί.

Παρά τις αλλαγές που έχει φέρει η σύγχρονη εποχή, με τη μείωση της ζήτησης για βιβλία και τη νέα γενιά να αποξενώνεται από την έντυπη ανάγνωση, το βιβλιοπωλείο παραμένει ζωντανό. Όπως αναφέρει και η Σπυρούλα, η παιδική λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό κομμάτι των πωλήσεων, με τους γονείς να αναζητούν ποιοτικά βιβλία για τα παιδιά τους, κάτι που της δίνει μεγάλη χαρά.

Η μακροχρόνια παρουσία του βιβλιοπωλείου, οι αξέχαστες αναμνήσεις από τους πελάτες – μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν γνωστά ονόματα, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής – και η προσωπική ιστορία του Βασίλη Δρούκα, κάνουν το κατάστημα έναν ζωντανό θησαυρό για την πόλη των Σερρών​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ