Σαν σήμερα μια από τις σπουδαιότερες ναυμαχίες της Ιστορίας, αυτή της Ναυπάκτου


Το ΓΕΣ δίνει το στίγμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χριστιανική Ευρώπη. Σημειώθηκε σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου, του 1571.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, γνωστή και ως Ναυμαχία του Λέπαντου, έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571, κατά τη διάρκεια του Δ΄ Βενετοτουρκικού πολέμου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία και τομή στις ισορροπίες εξουσίας στη Μεσόγειο.

Η ναυμαχία διεξήχθη στον Πατραϊκό κόλπο, κοντά στη Ναύπακτο μεταξύ των ενωμένων χριστιανικών δυνάμεων της Ιερής Συμμαχίας, υπό την καθοδήγηση του Πάπα Πίου Ε΄ και του Οθωμανικού Ναυτικού.

2.H-Naymaxia-ths-Naypaktoy-(Gkraboyra).jpg

Η Ιερή Συμμαχία, με επικεφαλή τον Δον Χουάν της Αυστρίας, περιλάμβανε δυνάμεις από την Ισπανία, τη Βενετία και άλλα χριστιανικά κράτη.

Η μάχη ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς οι χριστιανικές δυνάμεις πέτυχαν μια μεγάλη νίκη επί των Οθωμανών, που ήταν υπό τον Μουεζίν Ζοντέ Αλή Πασά, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του Οθωμανικού στόλου.

Η νίκη αυτή σταμάτησε την οθωμανική επέκταση στη Μεσόγειο και ενίσχυσε το ηθικό των χριστιανικών κρατών της Ευρώπης.

1.H-Naymaxia-ths-Naypaktoy.jpg

Αν και οι Οθωμανοί ανέκτησαν αργότερα τη ναυτική τους δύναμη, η ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτέλεσε σημαντικό σημείο καμπής στον πόλεμο για τον έλεγχο της Μεσογείου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ