Νόμπελ Ιατρικής στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν για την επαναστατική ανακάλυψη των microRNA


Ο Βίκτορ Άμπρος και ο Γκάρι Ρούβκουν κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής του 2024 για την πρωτοποριακή τους έρευνα πάνω στα microRNA, μικρά μόρια RNA που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη γονιδιακή ρύθμιση. Αυτή η ανακάλυψη προσέφερε νέες γνώσεις σχετικά με το πώς τα γονίδια εκφράζονται σε διάφορους οργανισμούς και έχει σημαντικές εφαρμογές στην κατανόηση των ασθενειών και της ανάπτυξης των κυττάρων.

Η εργασία των Άμπρος και Ρούβκουν επικεντρώνεται στη λειτουργία των microRNA στην μετα-μεταγραφική ρύθμιση των γονιδίων, κάτι που αλλάζει την εικόνα μας για τον γενετικό έλεγχο. Η ανακάλυψη αυτή ενίσχυσε τη γνώση μας για το πώς τα γονίδια “ενεργοποιούνται” ή “απενεργοποιούνται” και πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των πολυκύτταρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Ο Βίκτορ Άμπρος, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, είναι αναπτυξιακός βιολόγος και ο πρώτος που ανακάλυψε το microRNA το 1993. Ο Γκάρι Ρούβκουν, καθηγητής γενετικής στο Χάρβαρντ, συνέβαλε στην έρευνα αποδεικνύοντας πώς αυτά τα μικρά μόρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των γονιδίων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ