Σάμι Μπάσο: Η τελευταία του συνέντευξη – «Είμαι επιστήμονας και πιστός, ας κάνουμε το χειρουργείο»


Ο Σάμι Μπάσο λίγες μέρες πριν πεθάνει θυμάται τι συνέβη τον Φεβρουάριο του 2019, στο podcast Quel vaso di Pandora (Το κουτί της Πανδώρας) του Luca Fusar Bassini

Ο ακτιβιστής, ασθενής και ερευνητής της προγηρίας, μίλησε πριν από λίγες ημέρες για τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το 2019 για να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις συνέπειες του συνδρόμου του.

«Εάν το νόμισμα είναι κορώνα, επιβιώνω και λύνω το πρόβλημα, αν είναι γράμματα, δεν ξυπνάω. Και έχω πίστη: είτε ο «πυρήνας» θα σταματήσει σε λίγους μήνες, είτε θα σταματήσει σε αυτό το κρεβάτι, τουλάχιστον θα έχω προσπαθήσει να κάνω κάτι.»

Ο Σάμι Μπάσο θυμάται τι συνέβη τον Φεβρουάριο του 2019, στο podcast Quel vaso di Pandora (Το κουτί της Πανδώρας) του Luca Fusar Bassini, στο οποίο ο επιστήμονας και ακτιβιστής αφηγείται μια από τις πιο ευαίσθητες στιγμές της ζωής του.

Ο Μπάσο πέθανε τη νύχτα μεταξύ 5ης και 6ης Οκτωβρίου 2024, σε ηλικία 28 ετών, ο μακροβιότερος ασθενής με προγηρία στον κόσμο. Μια σπάνια ασθένεια που οι γιατροί δεν μπορούσαν να διαγνώσουν για χρόνια και που ο Μπάσο αποφάσισε να μελετήσει και να δημοσιοποιήσει για να βοηθήσει τους ασθενείς που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με αυτόν.

«Μέχρι τότε ήταν σχεδόν αδύνατο να χειρουργηθούν ασθενείς με προγηρία, αλλά μου είπαν ότι ίσως είχαμε αρκετές γνώσεις για να προσπαθήσουμε. Ήμουν αντιμέτωπος με μια πολύ μακρά και πολύ επίπονη εγχείρηση, στη Βοστώνη. Ένας Ιταλός χειρουργός, ο Francesco Musumeci, επικοινώνησε μαζί μου για να μου πει ότι θα μπορούσε να με χειρουργήσει με πολύ πιο απλό τρόπο. Απλό, αλλά όχι εύκολο», λέει στο podcast.

«Είχα ήδη ωριμάσει και αυτό μου επέτρεπε να βλέπω τα πράγματα σαν εξωτερικός παράγοντας και να τα ζω πλήρως χωρίς φόβο. Με ανησυχία βέβαια, αλλά στο κάτω κάτω είμαι επιστήμονας, ξέρω τι μου συνέβαινε, ξέρουμε ότι υπάρχει η προγηρία, είμαι πιστός, οπότε ας τα αξιοποιήσουμε».

https://www.instagram.com/reel/DALQhOWIIRA/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Με πληροφορίες από το open.online


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ