«Προσγείωση» για την Ιταλία: Προχωρά σε περικοπές για να μειώσει το χρέος της


Η πρόκληση για την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Σε «βαρίδι» έχει εξελιχθεί το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται στο 139% του ΑΕΠ. Η γειτονική χώρα πρέπει να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3% εντός του 2026, βάσει του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι περικοπές έχουν ήδη αρχίσει, όπως φερειπείν στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης. Για αυτόν τον λόγο, οι φοιτητικές ενώσεις ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι από περικοπή δαπανών και ενδεχόμενη αύξηση των φόρων, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, η βιομηχανία του τομέα της ασφάλειας και άμυνας, η οποία ελέγχεται από το ιταλικό δημόσιο, φέρεται έτοιμη να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην συγκέντρωση των αναγκαίων πόρων. Την τελευταία περίοδο, τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά.

Η κυβέρνηση Μελόνι θα ήθελε να ζητήσει έκτακτη εισφορά και από τις τράπεζες, αλλά το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια», με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, είναι αντίθετο. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν δραστικά διάφορες έκτακτα επιδόματα στήριξης των πολιτών, όπως και κίνητρα και διευκολύνσεις που αφορούν, για παράδειγμα, τον κατασκευαστικό τομέα.

Η δύσκολη πρόκληση για την Πρωθυπουργό της Ιταλίας είναι να σεβαστεί τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, όμως, χωρίς να τρομάξει τις αγορές και τους πολίτες, οι οποίοι θυμούνται ότι μία από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις της, ήταν ότι δεν θα προχωρούσε ποτέ σε αύξηση των φόρων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ