Μητσοτάκης από Ρηγίλλης: Πάμε για 3η τετραετία


Με αφορμή τα 50 χρόνια της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα, κυρίως εντός της ΝΔ και μίλησε αδιαμεσολάβητα στη βάση του κόμματος

Παρά τις φωνές που θέλουν στροφή προς τα δεξιά, ο πρωθυπουργός χθες σε συνέντευξή του στο Νίκο Ευαγγελάτο επανέλαβε ότι είναι προοδευτικός: «Αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του πραγματισμού και του ρεαλισμού που βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό.

Ήταν ταυτόχρονα ένας πολιτικός ο οποίος δεν δίσταζε να φύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον σε μία συνέντευξη είχε πει κάτι εντυπωσιακό: «εγώ, δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε κεντρώος ούτε αριστερός. Είμαι προοδευτικός». Αυτή είναι προσαρμοστικότητα της νέας δημοκρατίας είμαστε μία μεγάλη ευρύχωρη παράταξη».

Η φράση αυτή δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην διεύρυνση της ΝΔ διότι πιστεύει ότι το άνοιγμα της ΝΔ προς το κέντρο ήταν μια απόφαση που έδωσε νίκες εκλογικές στην γαλάζια παράταξη. «Είμαστε ένα κεντροδεξιό κόμμα στη νέα δημοκρατία δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε όλοι σε όλα αλλά οι πολλοί να συμφωνούμε σε πολλά.

Νομίζω ότι αυτή τη μεγάλη σύνθεση τη μεγάλη ευρυχωρία αυτή την κοινή πορεία σε επιλογές που είναι αξιακές για τη χώρα την έχουμε βρει στην ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε και αιχμές για την χθεσινή απουσία Σαμαρά και Καραμανλή: «Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε».

Ερωτηθείς αν έπρεπε να είναι όλοι σε αυτή τη γιορτή είπε ότι: «Eγώ είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ όπως σας είπα έκανα το καθήκον μου».

«Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο σήμερα να γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα θα κάνουμε μία ωραία μικρή εκδήλωση στη Ρηγίλλης. Αυτή η μέρα σήμερα ανήκει στους νεοδημοκράτες στους φίλους μας στους παλιούς και νέους συναγωνιστές μας οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλοι κρίνονται από τους απλούς πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ζητήματα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης: «Όταν κυβερνάς για δεύτερη τετραετία μπαίνουμε στον 6ο χρόνο είναι λογικό θα έλεγα να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες. Εμείς οι ίδιοι σηκώσαμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και βέβαια σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση η κυβέρνηση ως αλεξικέραυνο απορροφά όλους τους κραδασμούς.

Όμως όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα ενότητας είναι βαθιά γελασμένοι. Να σας θυμίσω ότι από τότε που γίναμε κυβέρνηση οι βουλευτές μας κατά μόνας έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις». Μάλιστα πρόσθεσε:

«Δεν είδα τις ερωτήσεις να γίνονται θέμα. Κρίμα γιατί κάποιες από αυτές είναι ερωτήσεις που πράγματι αντιμετωπίζουν και αναδεικνύουν ζητήματα τα οποία πρέπει να πέσουν στην προσοχή των υπουργών και βελτιώνουν και το κυβερνητικό έργο αυτή είναι η δουλειά των βουλευτών ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους είναι το κοινοβουλευτικό έργο και το δικό μου το επιτελείο μελετά πάντα με προσοχή τις ερωτήσεις που κατατίθεται και έχουμε πάρει εμείς οι ίδιοι ερέθισμα από αυτές και να ζητάμε από το υπουργούς εξηγήσεις γιατί το ζήτημα το οποίο ανέδειξε ένας κυβερνητικός βουλευτής πρέπει να απαντηθεί άρα μη φαντάζεστε περισσότερα πράγματα από αυτά που κάποιοι θέλουν να βλέπουν σε μια διαδικασία η οποία είναι η τρέχουσα κοινοβουλευτική διαδικασία».

Στην ομιλία του στην Ρηγίλλης χθες το βράδυ είπε προς τους φίλους της ΝΔ «σήμερα ο λόγος ανήκει σε εσάς» και έστειλε ένα δεύτερο μήνυμα λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να πάει σε 3η τετραετία. Παράλληλα, τόνισε ότι “το 2019 λυτρώσαμε τη χώρα” και προανήγγειλε 3η συνεχόμενη κυβερνητική θητεία: «Η μέρα της γιορτής της παράταξής μας είναι να απαντήσουμε και εμείς και να της χαρίσουμε και εμείς τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες»

Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική παράταξη της μεταπολίτευσης η οποία στάθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και απέναντι στο σαράκι του διχασμού».

Για τις μνήμες από το κτήριο της Ρηγίλλης είπε:

«Είναι ένας χώρος ιστορικός που συνδέθηκε με την πορεία μας και τη διαδρομή ολόκληρης της Ελλάδας. Σε μια συνάντηση, όπως αυτή όμως, διαφορετική όπως διαπιστώσατε, ο λόγος ανήκει πρώτα σε εσάς και στο ηχηρό παρών που δίνετε. Γι’ αυτό και σήμερα θα είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ, άλλωστε τις πολιτικές κατευθύνσεις τις έχει ήδη προσδιορίσει το συνέδριό μας. Εκείνο που σήμερα έχει σημασία είναι να τιμήσουμε τις αναμνήσεις της καθεμίας και του καθενός ξεχωριστά, αλλά και να αντλήσουμε και συμπεράσματα που αυτές μας δίδαξαν αυτά τα 50 χρόνια.

Για πολλούς από εμάς, ίσως όχι για τους πολύ πολύ νεότερους, αυτά τα γραφεία ήταν το περιβάλλον όπου ξετυλίχθηκαν αλησμόνητες στιγμές της κομματικής μας ζωής. Είναι στιγμές που άλλοτε μας βρήκαν χαρούμενες, άλλοτε μας βρήκαν στεναχωρημένους, ποτέ όμως υποταγμένους ή παρατημένους. Αυτή η παράταξη μπορεί να μετουσιώνει την κάθε εμπειρία της σε μια νέα ευκαιρία και αυτό αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική παράταξη της μεταπολίτευσης. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, εδώ γεννήθηκαν διαχρονικές αξίες μας».

Όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαριά της ΝΔ, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της, ήταν το μήνυμα που έστειλε, προσθέτοντας:

«Σε μια ευρύχωρη παράταξη κάποιες στιγμές, δεν θα συμφωνούν, προφανώς, όλοι σε όλα, όμως, θα συμφωνούν οι πολλοί σε πολλά, ειδικά στα θέματα που είναι κρίσιμα για την πατρίδα».

Αυτό το κόμμα έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά για να οδηγεί την πατρίδα μας πάντα μπροστά κάνοντας αναφορές στον Ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαράς. «Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς παρόντες και απόντες» σημείωσε.

Αυτήν την ημέρα της γιορτής της παράταξής μας πρέπει να απαντήσουμε και εμείς στην παράταξή και σε όσα μας έχει προσφέρει. «Πρέπει να της χαρίσουμε και εμείς τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή λέγοντας ότι ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτός που έβαλε τη ΝΔ στο δρόμο της αδιάκοπης εξέλιξης.

«Στα 50 μας χρόνια η κυριαρχία μας είναι αδιαμφισβήτηση. Η κρίση στην αντιπολίτευση δεν είναι ανεξάρτητη από τη δική μας ρεαλιστική πολιτική. Εμείς σπάσαμε ιδεολογικές αγκυλώσεις και δόγματα. Ακυρώσαμε τα θεμέλια που στέκονταν για πολλά χρόνια οι αντίπαλοί μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ