Τα σιροπιαστά γλυκά είναι γνωστά για την πλούσια, ζουμερή υφή τους και την υπέροχη γλύκα που προσφέρουν. Όταν αυτά συνδυάζονται με σοκολάτα και δαμάσκηνα, δημιουργούν μια γεύση που είναι ακαταμάχητη. Η σοκολάτα προσθέτει μια πλούσια, γήινη νότα, ενώ τα δαμάσκηνα χαρίζουν μια ελαφρώς όξινη και φρουτώδη αίσθηση, που δένει τέλεια με το σιρόπι. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τους λάτρεις των ιδιαίτερων γλυκών και θα εντυπωσιάσει σε κάθε τραπέζι.
Σιροπιαστό γλυκό με σοκολάτα και δαμάσκηνα
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα δαμάσκηνα (αποξηραμένα)
- 150 γρ. μαύρη σοκολάτα, λιωμένη
- ½ φλιτζάνι σιρόπι (ζάχαρη, νερό και λίγο χυμό λεμονιού)
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι βανίλια
Για το σιρόπι:
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- Χυμός από ½ λεμόνι
Οδηγίες:
- Προετοιμασία σιροπιού: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας καλά μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
- Συνδυασμός: Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα στη ζύμη και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σιρόπιασμα: Μόλις βγει από τον φούρνο, περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί πλήρως.
- Σοκολατένια επικάλυψη: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την απλώνουμε πάνω από τα σιροπιαστά. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!