Σιροπιαστό γλυκό με σοκολάτα και δαμάσκηνα


Τα σιροπιαστά γλυκά είναι γνωστά για την πλούσια, ζουμερή υφή τους και την υπέροχη γλύκα που προσφέρουν. Όταν αυτά συνδυάζονται με σοκολάτα και δαμάσκηνα, δημιουργούν μια γεύση που είναι ακαταμάχητη. Η σοκολάτα προσθέτει μια πλούσια, γήινη νότα, ενώ τα δαμάσκηνα χαρίζουν μια ελαφρώς όξινη και φρουτώδη αίσθηση, που δένει τέλεια με το σιρόπι. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τους λάτρεις των ιδιαίτερων γλυκών και θα εντυπωσιάσει σε κάθε τραπέζι.

Σιροπιαστό γλυκό με σοκολάτα και δαμάσκηνα

Υλικά:

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα δαμάσκηνα (αποξηραμένα)
  • 150 γρ. μαύρη σοκολάτα, λιωμένη
  • ½ φλιτζάνι σιρόπι (ζάχαρη, νερό και λίγο χυμό λεμονιού)
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι βανίλια

Για το σιρόπι:

  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Χυμός από ½ λεμόνι

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία σιροπιού: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας καλά μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
  3. Συνδυασμός: Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα στη ζύμη και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  4. Σιρόπιασμα: Μόλις βγει από τον φούρνο, περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί πλήρως.
  5. Σοκολατένια επικάλυψη: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την απλώνουμε πάνω από τα σιροπιαστά. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ