Σφοδρές αντιδράσεις για την τοποθέτηση της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Ελλάδα σχετικά με τον θάνατο του Ιωνά


Οι πρόσφατες δηλώσεις της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Ελλάδα για τον θάνατο του 26χρονου Ιωνά στο Ισραήλ έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να εκφράζουν την οργή τους. Ο Ιωνάς Καρούσης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης σε τρένο στο Τελ Αβίβ την 1η Οκτωβρίου. Στην ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Κοινότητας, σημειώθηκε ότι ο Ιωνάς ήταν μέλος του ισραηλινού στρατού και όχι απλός πολίτης, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Κοινότητας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με λύπη μιλάμε για τον θάνατο του Έλληνα πολίτη Ιωνά, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι δεν ήταν αθώος πολίτης, αφού υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό. Το ερώτημα είναι γιατί επέλεξε να υπηρετήσει σε έναν στρατό σύγκρουσης και να πεθάνει μακριά από την πατρίδα του». Η τοποθέτηση συνοδεύτηκε από φωτογραφίες του Ιωνά με στρατιωτική στολή, γεγονός που έφερε αντιδράσεις από ελληνικές αρχές και πολιτικούς.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν από τους πρώτους που κατήγγειλαν δημόσια την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς την «αισχρή» και δηλώνοντας πως «ο Ιωνάς δεν σκοτώθηκε επειδή ήταν στρατιώτης, αλλά επειδή ήταν άοπλος πολίτης που περπατούσε στην πόλη του». Ο υπουργός τόνισε ότι η τοποθέτηση αυτή αντανακλά μια ευρύτερη αντίληψη που θεωρεί κάθε Ισραηλινό ένοχο, ανεξαρτήτως ιδιότητας, λόγω της στρατιωτικής υποχρέωσης που ισχύει για όλους τους πολίτες του Ισραήλ.

Η στάση αυτή προκάλεσε συζητήσεις και εκ νέου διαίρεση σε έναν κόσμο όπου οι συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, ειδικά μετά την κλιμάκωση της βίας και των στρατιωτικών επιθέσεων στη Γάζα και το Ισραήλ​.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ