Τοξικοί επιβραδυντές φλόγας στα μαύρα πλαστικά – Γιατί είναι επιβλαβείς για την υγεία


Πρόσφατες μελέτες φέρνουν στο φως σοβαρά ευρήματα σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων επιβραδυντικών φλόγας σε μαύρα πλαστικά προϊόντα, όπως σκεύη κουζίνας, δοχεία φαγητού και παιδικά παιχνίδια. Αυτές οι τοξικές ουσίες, που βρίσκονται συχνά στα ηλεκτρονικά προϊόντα, εισέρχονται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης μέσω ανακύκλωσης που δεν ελέγχεται σωστά, προκαλώντας ανησυχία για την υγεία μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemosphere, το 85% των μαύρων πλαστικών προϊόντων που εξετάστηκαν περιείχε επικίνδυνα επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας, με το πιο ανησυχητικό να είναι το decaBDE, ένα χημικό που έχει απαγορευτεί από το 2021. Αυτή η ουσία ανήκει στην οικογένεια των πολυβρωμιωμένων διφαινυλαιθέρων (PBDEs) και είναι γνωστή για τις καρκινογόνες και νευροτοξικές της επιπτώσεις.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας έχουν συνδεθεί με διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνο, ενδοκρινικές διαταραχές και νευροτοξικότητα. Σύμφωνα με μελέτη του JAMA Network Open, άτομα με υψηλά επίπεδα PBDEs στο αίμα έχουν 300% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με άτομα με χαμηλά επίπεδα​. Η συσσώρευση αυτών των ουσιών στον οργανισμό, ειδικά στα παιδιά και τις εγκύους, προκαλεί μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Πώς οι επιβραδυντές φλόγας καταλήγουν στα προϊόντα

Η παρουσία των επιβραδυντικών φλόγας οφείλεται σε ανακυκλωμένα υλικά από ηλεκτρονικά απόβλητα που περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών. Καθώς τα ηλεκτρονικά προϊόντα ανακυκλώνονται, οι επιβραδυντές φλόγας περνούν σε νέα προϊόντα, όπως πλαστικά σκεύη και παιχνίδια, τα οποία δεν χρειάζονται τέτοιου είδους πρόσθετα. Αυτό το φαινόμενο επισημαίνει την έλλειψη διαφάνειας και ελέγχου στη διαδικασία της ανακύκλωσης​

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Παρόλο που οι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους αντικαθιστώντας τα πλαστικά σκεύη με ανοξείδωτο χάλυβα ή γυαλί και αποφεύγοντας το ζέσταμα φαγητού σε πλαστικά δοχεία, οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρόβλημα απαιτεί πολιτικές λύσεις. Ο οργανισμός Toxic-Free Future προτρέπει τις κυβερνήσεις να θέσουν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τα τοξικά χημικά στα πλαστικά​.

Η προσοχή στη χρήση μαύρων πλαστικών προϊόντων, ο καλός αερισμός των χώρων και ο τακτικός καθαρισμός μπορούν να μειώσουν την έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, αλλά είναι αναγκαίες και ευρύτερες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ