Τέλος για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ: Έρχεται ο ενιαίος προσωπικός αριθμός


Η ψηφιακή διακυβέρνηση στην Ελλάδα συνεχίζει να εξελίσσεται με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων πολίτη-κράτους και την απλοποίηση των συναλλαγών. Σύντομα, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ θα αντικατασταθούν από έναν Ενιαίο Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ), ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Αυτός ο αριθμός θα ενσωματωθεί και στα νέα δελτία ταυτότητας, ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται να θυμούνται ξεχωριστούς αριθμούς.

Πώς λειτουργεί ο προσωπικός αριθμός

Ο Προσωπικός Αριθμός θα ενσωματώσει τις λειτουργίες του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, καθώς και άλλων αριθμών, όπως ο αριθμός ταυτότητας. Ο πολίτης θα χρησιμοποιεί αυτόν τον ενιαίο αριθμό για να έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, καθιστώντας τις συναλλαγές ταχύτερες και πιο ασφαλείς. Με την ενσωμάτωση αυτών των αριθμών, η διαχείριση των δημόσιων υπηρεσιών θα γίνεται πιο αποτελεσματικά, ενώ θα μειωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που συχνά εμφανίζονται στα διάφορα μητρώα του Δημοσίου.

Νέες δυνατότητες ασφαλείας

Για να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών, οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα συνοδεύονται από ειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο, επιβεβαιώνοντας ότι ο χρήστης πραγματοποιεί τη συναλλαγή. Αυτή η λειτουργία θα προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, ειδικά σε συναλλαγές υψηλής σημασίας​.

Σχέδιο υλοποίησης

Το σχέδιο είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με τις υποδομές για την εφαρμογή του προσωπικού αριθμού να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ένα σημαντικό βήμα είναι η επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, ώστε ο ΠΑ να μπορεί να ενσωματωθεί στις νέες ταυτότητες​.

Η μετάβαση αυτή αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών και θα μειώσει τη γραφειοκρατία​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ