Σφοδρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, νεκροί διοικητές της Χεζμπολάχ


Η Μέση Ανατολή βιώνει ένα νέο κύμα βίας, με ισραηλινά πλήγματα να πλήττουν περιοχές του Λιβάνου, ειδικά τα νότια προάστια της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο της Χεζμπολάχ. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν στόχο στρατιωτικές υποδομές της οργάνωσης, ενώ η Χεζμπολάχ έχει ανταποδώσει με αντάρτικες ενέργειες στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη με τους διεθνείς παρατηρητές να φοβούνται γενίκευση των συγκρούσεων σε έναν πλήρη πόλεμο, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν για αποκλιμάκωση​.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Νταχίγιε της Βηρυτού, που συνεχίζονται επί πέντε ημέρες, οδήγησαν στην καταστροφή αρκετών κτιρίων, ενώ η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε προηγμένα όπλα όπως τη βόμβα GBU-72. Τα χτυπήματα στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή, η σύγκρουση επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, με το Ισραήλ να πλήττει στόχους στη Δυτική Όχθη, ενώ ανταπαντά και σε ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδιώκει να εξαπλώσει την κρίση στην ευρύτερη περιοχή, και οι εντάσεις αυξάνονται με εκατέρωθεν απειλές​.

 

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επίθεση σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, πλήττοντας το Αρχηγείο Πληροφοριών της Χεζμπολάχ, καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης. Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την επίθεση. Παράλληλα, στο νότιο Λίβανο, ισραηλινά πυρά στόχευσαν φυλάκιο του λιβανέζικου στρατού στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη. Η αντίδραση των λιβανέζικων δυνάμεων ήταν άμεση, ανταποδίδοντας τα πυρά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Μέση Ανατολή μπορεί να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αν και η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Δήλωσε ότι απορρίπτει την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ωστόσο εμφανίζεται ανοικτός σε ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Τέλος, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα όσον αφορά την απάντηση στο Ιράν, μετά την εκτόξευση πυραύλων από την Τεχεράνη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ