Λιβανέζικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί «απαγορευμένες» βόμβες λευκού φωσφόρου


Και στο παρελθόν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για χρήση της τεχνολογίας αυτής που διεθνώς έχει απαγορευθεί.

Τους ισχυρισμούς που διατύπωσαν ΜΜΕ του Λιβάνου για χρήση βομβών Λευκού Φωσφόρου, αναπαράγουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το TRT και το Al Jazeera.

Συγκεκριμένα ήταν το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) του Λιβάνου που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε διεθνώς απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου.

Οι κατηγορίες αυτές διατυπώθηκαν αφού οι κάτοικοι περιοχής της Βηρυτού που χτυπήθηκε ανέφεραν μια μυρωδιά που έμοιαζε με θειάφι μετά την επίθεση, που έβαλε φωτιά σε συγκρότημα διαμερισμάτων, το οποίο σχετίζεται με τις υπηρεσίες υγείας της Χεζμπολάχ.

Στην επίθεση φέρεται να σκοτώθηκαν εννέα άτομα και να τραυματίστηκαν 14.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα απαγορευμένα όπλα. Κατηγορία που έχουν επανειλημμένα απορρίψει.

Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου

Οι βόμβες φωσφόρου απαγορεύονται ρητά από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980.

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή υφίστανται σοβαρότατα εγκαύματα.

Τα εγκαύματα από φώσφορο ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της απορρόφησης του φωσφόρου στο σώμα, προκαλώντας προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Όταν χρησιμοποιείται στα πυρομαχικά, ο λευκός φώσφορος φτάνει θερμοκρασία έως 800 βαθμών Κελσίου, θερμοκρασία ικανή να λιώσει και μέταλλο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ