Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα 16 πρώτα ονόματα


Έγιναν γνωστά νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (12/03/2019) τα 16 πρώτα ονόματα που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019.

Αναλυτικά τα ονόματα:

  • Δημήτρης Παπαδημούλης: Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε επί σειρά ετών ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων (1980-2004). Είναι μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ. Επίσης, είχε εκλεγεί βουλευτής στην περιφέρεια Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2009, του Μαϊου και του Ιουνίου του 2012. Παραιτήθηκε από το αξίωμα στις 2 Μαϊου 2014, καθώς εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Κωνσταντίνα Κούνεβα: Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι συνδικαλίστρια στον χώρο των καθαριστριών και εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος του Βέλικο Τάρνοβο.Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 2001 για λόγους υγείας του τότε τετράχρονου γιου της,[3] που έπασχε από κάποια καρδιακή πάθηση. Λόγω επιδείνωσης της υγείας του, ο γιος της Κούνεβα δεν μπορούσε να εγχειριστεί για δύο χρόνια και η ίδια αναζήτησε εργασία.Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ).

    Κατά την εργασία της εκεί, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η Κούνεβα είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία. Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.Μετά το συμβάν η Κούνεβα υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις για να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος.

    Παρέμεινε στο νοσοκομείο για ένα έτος κατά το οποίο υποβλήθηκε σε πέντε χειρουργεία. Έπειτα έκανε τέσσερις ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της Γαλλίας. Για τον δράστη της επίθεσης είπε: «Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη». Η ιστορία της Κούνεβα δραματοποιήθηκε από το Μισέλ Φάις στο θεατρικό μονόλογο «Το κίτρινο σκυλί».

    Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική. Τον Ιούλιο του 2013, επιβλήθηκε στην ΟΙΚΟΜΕΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ, καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση, που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα. Τον Οκτώβριο του 2013, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Το Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδοσίας για την επίθεση που δέχτηκε η Κούνεβα και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Η Κούνεβα ανακοίνωσε ότι θα προσέβαλε δικαστικά την απόφαση του Εφετείου.

  • Στέλιος Κούλογλου: Δημοσιογράφος και εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι, το Τόκιο και την Ινδία. Έθεσε υποψηφιότητα στις Ελληνικές ευρωεκλογές 2014 στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ίδιος αρχικά δεν εξελέγη ως ευρωβουλευτής ωστόσο, μετά την παραίτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναλέβε τη θέση του ευρωβουλευτή.
  • Παναγιώτης Κουρουμπλής: Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι διδάκτορας κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Το 1961 έχασε την όραση του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Εκλέχτηκε τρεις φορές βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (1996, 2000, 2009). Το 2010 ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, ενώ το 2011 αποστασιοποιήθηκε καταψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο.Σήμερα είναι μέλος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου αριστερού προοδευτικού και δημοκρατικού μετώπου και βουλευτής Β΄Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

    Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ορίστηκε ως Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 είναι Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διατήρησε το αξίωμα έως τις 29 Αυγούστου 2018.

  • Δημήτρης Πλουμπίδης:
  • Άννα Τσάτσου – Παπαδημητριου:
  • Κώστας Αρβανίτης
  • Μυρσίνη Λοΐζου
  • Όλγα Νάσση
  • Γιώργος Χρηστάκης
  • Θεοδόσης Πελεγρίνης
  • Γιάννης Μουζάλας
  • Γιόνους Μουχαμέντι
  • Ιωάννα Κοντούλη
  • Φωτεινή Σκοπούλη
  • Μουσταφά Οφούκ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ