Αρκάς: Η καλημέρα με το γκρίζο της ελπίδας τις σκοτεινές μέρες


Ο Αρκάς  μέσα από το σημερινό σκίτσο του, επιλέγει να θίξει την ένταση και την σκοτεινή ατμόσφαιρα που επικρατεί διεθνώς, κυρίως λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Σε μια εποχή γεμάτη αγωνία και φόβο για γενικευμένες συρράξεις, το χιούμορ του γνωστού σκιτσογράφου επιλέγει να αποτυπώσει μια διαρκή πάλη ανάμεσα στην απαισιοδοξία και την αισιοδοξία. Στο σκίτσο, ο διάλογος ανάμεσα στα δύο αφαιρετικά σχήματα προτρέπει τον θεατή να σταματήσει να βλέπει τα πράγματα «μαύρα», αλλά η απάντηση «πολύ σκούρο γκρι» υπαινίσσεται ότι η κατάσταση, αν και λίγο πιο φωτεινή, παραμένει σκοτεινή.

Η επιλογή του μαύρου φόντου στο σκίτσο εκφράζει συμβολικά τη σκληρή πραγματικότητα των ημερών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα για αλλαγή οπτικής. Μέσα από αυτό το καυστικό σχόλιο, ο Αρκάς καλεί το κοινό του να αναγνωρίσει τις δυσκολίες αλλά να διατηρήσει μια πιο θετική προσέγγιση. Παράλληλα, το σκίτσο φαίνεται να αναφέρεται και σε άλλες δυσκολίες, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Είναι φανερό ότι το μαύρο χρώμα είναι απολύτως κατάλληλο για να αποδώσει την ένταση της εποχής, αλλά ο Αρκάς μας υπενθυμίζει ότι το «πολύ σκούρο γκρι» αφήνει περιθώρια για ελπίδα και αισιοδοξία, ακόμη και όταν οι καταστάσεις μοιάζουν αδιέξοδες.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ