Αυξημένη επιφυλακή στην Αθήνα λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή – Συζητήσεις ΚΥΣΕΑ για Έλληνες, προσφυγικές ροές και πετρέλαιο


Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και κινητοποίηση στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), εξέτασε σενάρια κλιμάκωσης και τις πιθανές επιπτώσεις στη χώρα σε τομείς όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία.

Σχέδιο εκκένωσης πολιτών από τον Λίβανο

Κύριο θέμα στην ατζέντα ήταν η ασφαλής απομάκρυνση Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βηρυτό, ενώ ετοιμότητα υπάρχει και για επιπλέον πτήσεις καθώς και χρήση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής, λίγοι πολίτες έχουν ζητήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν και αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, δεδομένης της ασταθούς κατάστασης.

Προετοιμασία για νέες μεταναστευτικές ροές

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε επιφυλακή για πιθανές αυξημένες μεταναστευτικές ροές, καθώς πάνω από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τον Λίβανο ενδέχεται να κινηθούν προς γειτονικές χώρες. Η εντατικοποίηση της φύλαξης των συνόρων έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης των υπαρχουσών υποδομών υποδοχής προσφύγων, ώστε να καλυφθούν ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες​.

Επιπτώσεις στην οικονομία και τις τιμές πετρελαίου

Η ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικά στις τιμές του πετρελαίου, παραμένει ισχυρή. Εάν χτυπηθούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι τιμές μπορεί να εκτοξευθούν, πλήττοντας την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα κάποιο τέτοιο γεγονός, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει πιθανά σοκ, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση και ενισχύει τη συνεργασία με τις διεθνείς υπηρεσίες για να ανταλλάξει πληροφορίες, με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλα τα μέτωπα​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ