Μεξικό: Στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι μετανάστες


Μεξικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους

Μεξικανοί στρατιώτες σκότωσαν έξι μετανάστες ανοίγοντας πυρ εναντίον οχήματος που μετέφερε 33 ανθρώπους όταν ο οδηγός προσπάθησε να αποφύγει περίπολο, σε περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Άλλοι 10 μετανάστες τραυματίστηκαν στο επεισόδιο, πρόσθεσε το υπουργείο. Στους μετανάστες συμπεριλαμβάνονταν υπήκοοι Αιγύπτου, Νεπάλ, Κούβας, Ινδίας και Πακιστάν, κατά την ίδια πηγή.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το συμβάν έγινε λίγο πριν από τις 21:00 (τοπική ώρα), καθώς η περίπολος κινείτο σε δρόμο κοντά στην πόλη Ουίστλα, κάπου 40 χιλιόμετρα από την Ταπάτσουλα, πάνω στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Το μακελειό αυτό καταγράφτηκε την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία η νέα πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ.

Το όχημα με τους μετανάστες, ανοικτό ημιφορτηγό, ακολουθείτο από δυο ακόμη οχήματα, κατά τρόπο που παραπέμπει σε αυτόν που κινούνται άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Στρατιώτες ανέφεραν πως άκουσαν εκπυρσοκροτήσεις και κατόπιν δύο από αυτούς άνοιξαν πυρ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο τόνισε πως οι δυο στρατιωτικοί που πυροβόλησαν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους και παραπέμφθηκαν στην ομοσπονδιακή εισαγγελία. Στρατοδίκες διενεργούν χωριστή έρευνα.

Το υπουργείο Άμυνας θύμισε «τη δέσμευσή του (οι ένοπλες δυνάμεις) να δρουν τηρώντας αυστηρά τη νομοθεσία», πως εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι παραβιάσεων και διαβεβαίωσε πως θα «βοηθήσει τις πολιτικές αρχές να ρίξουν φως στα γεγονότα».

Πρόσθεσε πως συντονίζεται με το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να ενημερωθούν οι πρεσβείες των χωρών υπήκοοι των οποίων έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν.

Η Ταπάτσουλα, στη νότια πολιτεία Τσιάπας, είναι πύλη εισόδου στο Μεξικό για πολλούς από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που αποπειρώνται να φθάσουν στις ΗΠΑ· σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν για να σωθούν από τη βία ή την ανέχεια, με την ελπίδα να βρουν καλύτερη ζωή.

Στην πολιτεία Τσιάπας έχουν καταγραφεί φέτος συγκρούσεις ανάμεσα σε δυο ισχυρές συμμορίες, το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ) και το καρτέλ Σιναλόα. Τον Ιούλιο, η σύγκρουση των δυο συμμοριών για τον έλεγχο περιοχών έτρεψε όχι λιγότερους από 600 κατοίκους σε φυγή — προσέφυγαν στη γειτονική Γουατεμάλα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ