Ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε καρκίνο των οστών


Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, παραβίασε αμφιλεγόμενα το βασιλικό πρωτόκολλο και υποστήριξε στα επερχόμενα απομνημονεύματά του ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών πριν από το θάνατό της.

Σύμφωνα με το AP, στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στα ράφια των καταστημάτων στις 10 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα σε συνέχειες στην εφημερίδα Daily Mail -στην οποία ο Τζόνσον γράφει επίσης- αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της μονάρχη στο Balmoral της Σκωτίας.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς απεβίωσε.

«Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση», έγραψε στο απόσπασμα.

Ο απολογισμός του Τζόνσον είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της αναφέρεται ως «γήρας».

Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αναπολεί τη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι πρώην Βρετανοί ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς το ίδιο επίπεδο ζωντανών λεπτομερειών όπως ο Τζόνσον.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.

Ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 2019 και 2022, θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία του Balmoral για την καθιερωμένη απερχόμενη ακρόαση και παραίτηση. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος του υπέδειξε ότι η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σκεπτόμενος εκείνη την τελευταία φορά που το ζευγάρι κάθισε μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον είπε ότι κατάλαβε την προειδοποίηση του Γιανγκ.

«Φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από σταγόνες ή ενέσεις», έγραψε.

«Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να «αναβοσβήνει» εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο στην ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση».

Ο Τζόνσον περιέγραψε τις εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές ακροάσεις με τη μονάρχη ως «προνόμιο» και «βάλσαμο».

«Εξέπεμπε ένα τέτοιο ήθος υπηρεσίας, υπομονής και ηγεσίας που πραγματικά ένιωθες ότι, αν χρειαζόταν, θα πέθαινες γι’ αυτήν», συνέχισε. «Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους (και εντελώς προφανές σε πολλούς άλλους), αλλά αυτή η αφοσίωση, όσο πρωτόγονη και αν φαίνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά του συστήματός μας».

«Χρειάζεται κάποιος ευγενικός και σοφός, και υπεράνω πολιτικής, για να προσωποποιήσει ό,τι καλό έχει η χώρα μας. Έκανε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά».

Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν μοιράστηκε ποτέ ιδιωτικές ιατρικές λεπτομέρειες με το κοινό. Οι βοηθοί του βασιλικού οίκου εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οικογένειας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο με οποιονδήποτε άλλον.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η Αικατερίνη, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έχουν αντισταθεί στην τάση αυτή και είναι πιο ανοιχτοί σχετικά με την υγεία τους. Οι δύο τους έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές τους διαγνώσεις καρκίνου και την ανάρρωσή τους.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που ο καθένας τους αντιμετώπιζε. Όταν πιέστηκαν, οι βοηθοί είπαν ότι ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ασθένεια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ